23 december 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

De nieuwe Omgevingswet en het DSO

Er komt een nieuwe Omgevingswet aan. Een van de grootste veranderingen in de Nederlandse regelgeving ooit, met veel gevolgen voor bedrijven die een omgevingsvergunning nodig hebben. Door een intensieve lobby vanuit allerlei brancheorganisaties, waaronder Dibevo, is de inwerkingtreding uitgesteld tot 1 juli 2023. Uitstel is nodig omdat de digitale tool die je als ondernemer moet gebruiken niet volledig is en nog niet goed genoeg werkt.

Die digitale tool is het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) en moet zodanig werken, dat jij er als mkb-ondernemer mee uit de voeten kunt. Klinkt logisch, maar dat is nu niet het geval. Daarom is er een zogenaamde mkb-toets mogelijk gemaakt. Een mkb-toets is een praktijktoets in een testomgeving. Of anders gezegd, de overheid biedt ondernemers de mogelijkheid om te toetsen hoe het nu werkt, met de bedoeling eventuele problemen inzichtelijk te krijgen, zodat die aangepast kunnen worden.

Oproep aan ondernemers

Ben jij een ondernemer die bijvoorbeeld recentelijk via de 'AIM-module' de verplichte algemene milieuregels heeft opgezocht? Of heb je via 'OLO' gecheckt of er een wettelijke meldingsplicht of vergunningplicht geldt? Of misschien heb je verbouwingsplannen waarbij een vergunning nodig is? Schrijf je dan in en help elkaar zodat we in de toekomst betere regelgeving hebben. Heb je je ingeschreven, dan horen wij dat ook graag via info@dibevo.nl.