16 augustus 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Welke foto’s van internet mag je wel of juist niet gebruiken?

Gebruik je willekeurige plaatjes en foto’s van Internet voor je eigen website of drukwerk? Dan loop je de kans dat je vroeg of laat een hoge rekening krijgt voor het oneigenlijk gebruik van dit beeldmateriaal. En echt, geloof ons: dat is het risico absoluut niet waard.

Op het water

Auteursrecht

Op internet zijn vele afbeeldingen te vinden over uiteenlopende onderwerpen. Handig voor mijn website, zou je denken. Maar let op, als je deze foto’s gebruikt zonder expliciete toestemming van de fotograaf, dan schend je zijn auteursrecht en kun je een rekening verwachten als hij die foto ontdekt op je website. Stockbureaus zoals Getty Images zoeken actief op internet naar illegaal gebruik van hun beeldmateriaal. Als ze op je website een foto uit hun database ontdekken die niet bij hen is aangekocht, dan krijg je een keurige printscreen als ‘bewijsmateriaal’ en een hoge rekening die kan oplopen tot enkele honderden of zelfs duizenden euro’s.

Ook als je de foto’s maar heel even op je website hebt staan, ben je in overtreding. De kans is groot dat je de juridische afdeling of een Nederlands advocatenkantoor van een stockbureau over je heen krijgt. Als je een dergelijke brief krijgt en je hebt deze foto’s op je website staan, haal deze dan in ieder geval direct offline. Als je lid bent van Dibevo, kun je onze hulp inroepen. We hebben leden op dit punt al vaker juridisch bijgestaan.

Afbeeldingen van de Dibevo-website

Ook wij merken dat veel ondernemers foto’s van onze website downloaden en op hun eigen site plaatsen. Het feit dat wij voor deze foto’s betaald hebben, betekent niet dat iedereen ze vervolgens mag gebruiken. Als je een specifieke foto zelf opnieuw hebt aangekocht, is er geen enkel probleem. Is dat niet het geval, dan ben je in overtreding en geldt het verhaal wat hierboven staat. Doe dat dus niet! Op het merendeel van het beeldmateriaal op onze website rust auteursrecht en daarom mag je ze dus niet zomaar gebruiken.

Gratis beeldmateriaal

Natuurlijk, een website is niet af zonder mooie en duidelijke foto’s. Het mooiste is als je die foto’s zelf kunt maken, maar dat lukt lang niet altijd. Bij een stockbureau als Shutterstock kun je tegen betaling kwaliteitsfoto’s downloaden, maar er bestaan ook talloze gratis stocksites waar je afbeeldingen kosteloos kunt downloaden. Soms zitten daar voorwaarden aan vast, zoals het vermelden van de naam van de fotograaf. Nadeel is dat de kwaliteit over het algemeen wat minder is dan een betaalde stocksite en dat je wat langer moet zoeken voordat je een geschikte foto vindt.

Gratis stocksites:
Pixabay
Pexels
Unsplash
Stocksnap
Negative Space
Kaboompics

NB: de foto bij dit artikel komt van Unsplash en is gemaakt door Teddy Kelley