03 februari 2016 | Dossier: Dierenwelzijn

Geen nieuws bij tv-uitzending Rambam over konijnen

Rambam

Het programma Rambam heeft onderzoek gedaan naar het lot van konijnen in dierenspeciaalzaken of tuincentra die door gebrek aan belangstelling van de consument niet verkocht worden. Tijdens de uitzending op 3 februari werd de nadruk gelegd op het feit dat deze dieren worden ingezet als voederdier voor met name dierentuindieren. Dat gebeurt echter op een wijze die rekening houdt met het dierwelzijn. In de ogen van Dibevo is dit een voor de hand liggende en zorgvuldige manier van handelen, zolang het welzijn van het konijn maar geborgd wordt.

Natuurlijk gegeven

Het verbaast Dibevo dat de makers van Rambam dit item als nieuwswaardig bestempelen. Gebruik als voedsel is immers het lot van heel veel dieren: elke koe of varken wordt ook opgegeten. Daarnaast is Dibevo ervan overtuigd dat het welzijn van de konijnen die via de dierenspeciaalzaak of tuincentrum verkocht worden, zeker zo goed geborgd is als dat van de konijnen die direct als voederdier gekweekt worden.

Het is natuurlijk een beetje naïef om te verwachten dat voederdieren die nodig zijn voor andere dieren gewoon uit het niets ontstaan. De afkeurende reacties van consumenten zeggen eerder iets over de steeds groeiende afstand van de mens tot de natuur dan over het welzijn van konijnen. Bovendien is het simpelweg een natuurlijk gegeven dat dierentuindieren vlees eten. Hyena’s eten konijnen, ook met Pasen.

De uitzending van Rambam kun je terugkijken via Uitzending Gemist