6 augustus 2014

Zomerperiode is topdrukte voor fraudeurs

Trojaans paard - phishing - fraude

De zomervakantie is traditioneel de periode waarin fraudeurs en oplichters massaal hun slag slaan. Dat betekent extra opletten want de valkuilen en Trojaanse paarden zijn nóg gehaaider dan voorheen.

De handtekeningenverzamelaars

Hij lijkt zo onschuldig, deze opzeggingsbrief waarin wordt gevraagd naar een handtekening en een firmastempel. Maar pas op. Plaats niet zomaar een handtekening op een formulier waarvan je niet zeker weet wie de afzender is. Ook je bedrijfsstempel is een handig hebbeding voor oplichters. De kans bestaat dat ze je handtekening en bedrijfsstempel in de toekomst gaan misbruiken.

De administratiehackers

Vienalis was een uitverzekeraar uit Apeldoorn die in 2009 failiet ging. Een deel van de administratie is kennelijk in handen van fraudeurs gekomen, want die gegevens gebruiken ze nu om intimiderende spooknota’s te versturen uit naam van het Centraal Incassobureau Justitia.

De ‘net-echt’ facturenmakers

Fraudeurs maken vaak taalfouten en gebruiken slechte logo’s en rare e-mailadressen, maar deze spooknota uit naam van KPN oogt behoorlijk professioneel. Het openstaande bedrag is € 29,95, klein genoeg om te denken “ach, dat betaal ik wel even”.

De aanhouders die het blijven proberen

Heel Europa ging op 1 augustus over op het nieuwe betaalsysteem IBAN, maar dat weerhoudt oplichters er niet van om nog steeds misleidende mails te sturen. De internetfraudeurs versturen onder meer uit naam van ABN AMRO en Rabobank nepmails rond over de overstap op IBAN met een aanbod om een gratis betaalpas met het nieuwe nummer aan te vragen.

Foute links herkennen

Soms kan alleen je gezonde verstand ervoor zorgen dat je geen handtekening zet onder een spooknota, maar bij links of knoppen in e-mails is er nog een andere manier om te ontdekken of je wel of niet met een fraudeur te maken hebt. Je kunt een foute link of knop herkennen door met je cursor boven de link te hangen, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Duikt daar een webadres op dat niets met de afzender te maken heeft? Dan weet je dat het om een nepmail gaat.