02 april 2020 | Dossier: Dierenwelzijn, Veiligheid

Katten en fretten mogelijk toch vatbaar voor coronavirus

Kunnen huisdieren corona krijgen en verspreiden? Die vraag leeft in onze branche omdat we nog steeds niet alles weten over het virus. Nu zijn er toch indicaties dat vooral katten gevoelig zijn voor het coronavirus en dit kunnen overdragen op soortgenoten, al zeggen we er meteen bij dat wetenschappelijk bewijs hiervoor nog niet is geleverd en de informatie nog flinterdun is. Ook fretten kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Kat

Deze infomatie komt van Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus.

De zeer kleinschalige onderzoeken werden gedaan door het State Key Laboratory of Veterinary Biotechnology en het National High Containment Laboratory for Animal Diseases Control and Prevention in het Chinese Harbin. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht. Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al schijnt het virus bij twee honden in Hongkong te zijn waargenomen.

Vooral jonge katten

Volgens Broens zouden zeker jonge katten gevoelig kunnen zijn. Het is aan te raden om katten met griepachtige verschijnselen binnen te houden, zodat ze niet het virus aan hun soortgenoten kunnen overdragen. Voor verkouden honden luidt het advies ze slechts kort uit te laten.

Gisteren werd bekend dat er na de Belgische coronakat, een tweede kat het virus had opgelopen, nu in Hongkong.

Deze informatie wordt nog aangevuld.