08 maart 2017 | Dossier: Marktinformatie

Monitor dierenspeciaalzaken levert eerste branchecijfers op

De Monitor dierenspeciaalzaken gaat langzaam maar zeker nuttige branchecijfers opleveren. Uit de cijfers van 2016 kunnen we nu al een paar interessante conclusies trekken.

Monitor dierenspeciaalzaken

Om je een voorbeeld te geven: de Monitor dierenspeciaalzaken laat zien dat de totale omzet in het vorige jaar 1,1% is gestegen ten opzichte van 2015. Dat gold echter niet voor het hele jaar. De aanvankelijke achterstand werd pas in het laatste kwartaal ingelopen. Opvallend was dat die omzetstijging van toepassing was op voeders en benodigdheden voor alle diersoorten, maar dat er vooral gescoord werd in de categorie hond.

Andere cijfers:

  • De omzetstijging over 2016 was het grootst bij bedrijven met een omzet tussen de 550.000 en 850.000 euro.
  • Dierenspeciaalzaken in centrale winkelgebieden presteerden in 2016 beter dan zaken in ondersteunende winkelgebieden.
  • Zelfstandige dierenspeciaalzaken doen het over het algemeen beter dan winkels die aangesloten zijn bij een keten.

Natuurlijk zijn deze cijfers nog maar een fractie van de gegevens uit de Monitor dierenspeciaalzaken. De monitor laat de deelnemers elk kwartaal zien of bijvoorbeeld de omzet in hondenvoer, kattenbakvulling, papegaaienspeelgoed of aquaristiek bij de collega’s in je regio groeit of daalt. En ten koste van welk ander product dat gebeurt, en wat daarvan de oorzaak is. Belangrijke informatie die jou het ondernemen gemakkelijker kan maken, omdat deze gegevens inzicht bieden in trends en ontwikkelingen in de markt of jouw regio. Daardoor kun je je aanbod nóg beter afstemmen op de vraag. En dat is waar het allemaal om draait, nietwaar?

Geen grote klok en niet te traceren

Hoe meer dierenspeciaalzaken meedoen aan de Monitor dierenspeciaalzaken, hoe zuiverder en gedetailleerder de cijfers worden. Sommige ondernemers hebben echter een instinctieve angst om omzetgegevens bekend te maken. Alsof wij hun gegevens eens fijn aan de grote klok gaan hangen.

We kunnen ons voorstellen dat je in eerste instantie wat huiverig bent om je cijfers met ons te delen, maar weet dat we zeer zorgvuldig met je gegevens omgaan en dat niemand straks aan de hand van de uitkomsten, een individueel bedrijf kan traceren. Sterker nog: als wij zien dat bepaalde cijfers ook maar enigszins zouden kunnen verwijzen naar bepaalde ondernemers of een bepaalde keten, dan gebruiken wij die gegevens simpelweg niet. Daarnaast is het zo dat Panteia, het onderzoeksbureau dat wij in de arm genomen hebben om dit project op poten te zetten, zelfs een speciale geheimhoudingsverklaring heeft getekend.

Meedoen? Dit hebben we van je nodig

Het enige wat we van je nodig hebben is maandelijks een uitdraai van de cijfers, bijvoorbeeld aan de hand van je kassasysteem. Panteia verwerkt deze gegevens in de Monitor dierenspeciaalzaken. Je begrijpt: hoe meer bedrijven er meedoen, hoe duidelijker het inzicht is dat je krijgt. En je begrijpt ook: hoe meer ondernemers de kat uit de boom kijken, hoe moeilijker dit waardevolle project op volle toeren kan draaien. Blijf dus niet zitten wachten, maar kom in actie en meld je vandaag nog aan.