06 juli 2016 | Dossier: Bedrijfsvoering

Nieuw 50 euro-biljet: niet mooier, maar wel veiliger

Zo mooi als het oude 50 gulden-biljet (de zonnebloem) is hij nog steeds niet, maar de nieuwe versie van het 50 euro-biljet is wel een stuk veiliger dan zijn voorganger. De Europese Centrale Bank (ECB) presenteerde het nieuwe biljet deze week aan de pers. De biljetten moeten op 4 april 2017 in omloop komen.

50 euro-biljet

Net als het nieuwe briefje van 20, bevat het 50 euro-biljet een portretraampje. Wanneer je het bankbiljet tegen het licht houdt, zie je een doorzichtig raampje met een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Hetzelfde portret is ook te zien in het watermerk.

Meestgebruikte eurobankbiljet

Samen met andere veiligheidskenmerken, waaronder een hologram en veiligheidsdraad, moet het nieuwe ontwerp ervoor zorgen dat het 50-euro-biljet nog lastiger te vervalsen is. Dat is vooral bij dit biljet belangrijk, want het briefje van 50 is het meestgebruikte eurobankbiljet, en is goed voor 45% van alle bankbiljetten in omloop. Er zijn zelfs meer 50 euro-bankbiljetten in omloop dan 5, 10 en 20 eurobiljetten samen.

Geen 500 euro-biljetten meer

Na het nieuwe briefje van vijftig volgen ook nog nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. Een nieuw briefje van 500 komt er niet. De ECB heeft aangekondigd dat deze biljetten vanaf 2018 niet meer worden gemaakt; onder meer omdat ze vooral in het criminele circuit populair zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.