05 oktober 2015 | Dossier:

Productie huisdiervoer gedaald bij bedrijven met 20+ werknemers

Voeding

De productie van huisdiervoer is de afgelopen twee jaar met 27 procent afgenomen. Dat meldt het CBS in een persbericht. De Nederlandse industrie produceerde vorig jaar 587 miljoen kilo voer, tegen 805 kilo in 2012. Zo’n 86 procent van het voer was bestemd voor honden en katten.

Bedrijven met minder dan 20 man personeel in opkomst

Omdat het CBS zijn meting alleen toepast op bedrijven met meer dan 20 werknemers, geven de productiecijfers geen reëel beeld, vindt Dibevo. De gepresenteerde daling valt te verklaren doordat juist de ondernemingen met minder dan 20 werknemers de laatste jaren in opkomst zijn en een deel van de markt overnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die biologische diervoeding maken, maar ook om bedrijven die voeding produceren voor knaagdieren, aquarium- en terrariumdieren en vogels.

De daling houdt ook geen direct verband met het aantal gehouden huisdieren. Leden van Dibevo importeren immers ook veel kant-en-klaar voedsel. Het aantal katten in Nederland is sinds 2012 licht gedaald, het aantal honden is redelijk stabiel.

Productie van huisdiervoer

Aantal grote producenten blijft gelijk

Het aantal grote producenten van huisdiervoer is al jarenlang ongeveer op hetzelfde niveau. Eind 2014 waren 65 Nederlandse bedrijven met meer dan twintig werknemers actief in de huisdiervoerproductie. Deze verkochten het geproduceerde voer in 2014 voor een totaalbedrag van 568 miljoen euro. Niet al het diervoedsel dat wordt geproduceerd is voor de Nederlandse markt. Een deel van het voer is bestemd voor de export.

Frankrijk grootste producent

Frankrijk is de grootste producent van huisdiervoer in Europa, met 1,6 miljard kilo in 2014. Nederland staat op de zevende plaats na Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Hongarije. In totaal werd in de Europese Unie 9,7 miljard kilo aan voer voor huisdieren geproduceerd. Hiervan was 88 procent bestemd voor honden en katten, net iets meer dan het in Nederland geproduceerde huisdiervoer.