27 november 2014 | Dossier:

Rashonden moeten in 2024 gezond en sociaal zijn

Cavalier

Rashonden moeten in 2024 gezond en sociaal zijn en geen last meer hebben van extreme uiterlijke kenmerken. Dat is de ambitie van de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers, de Raad van Beheer in het projectplan Fairfok, dat op 27 november 2014 aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is aangeboden.

Ook beoordeling door dieremartsen

Om dat te bereiken worden bijvoorbeeld vanaf 2016 op de Nederlandse hondenshows ongeveer 40 hondenrassen bij het onderdeel ‘beste van het ras’ behalve door de reguliere keurmeesters ook beoordeeld door een team van onafhankelijke dierenartsen. De stamboom is in 2018 uitgegroeid tot een soort keurmerk: ‘fairfok’. Dit geeft dan aan dat bij het fokken veel aandacht is voor gedrag, gezondheid en welzijn van ouderdieren en pups.

Plan van aanpak

Staatssecretaris Dijksma noemt het plan een belangrijke stap op weg naar gezondere rashonden. “Het is voor het welzijn van honden echt noodzakelijk dat er nu forse stappen worden gezet. Er moet een eind komen aan het leed van honden omdat hun baasjes een platte snuit of overdreven rimpels mooi vinden. Daarom is het goed dat er nu een plan van aanpak ligt”, aldus Dijksma.

Gezondheidsproblemen

Een aantal gezondheidsproblemen komt voort uit het overdrijven van uiterlijke raskenmerken. Denk aan honden met zo veel mogelijke huidplooien, met een zo plat mogelijke snuit, of met hangende oogleden. In het kader van ‘mooi, mooier, mooist’ is er in de tijd steeds extremer gefokt, zonder dat fokkers zich realiseerden dat deze raskenmerken bij de hond kunnen leiden tot gezondheids- en welzijnsproblemen.

Eén van de oorzaken is het fokken met een te kleine populatie (inteelt). Er wordt dan te vaak gefokt met dezelfde reu, waardoor erfelijke aandoeningen zich snel binnen de populatie kunnen verspreiden. Denk hierbij aan hartproblemen, epilepsie, of het veelvuldig voorkomen van bepaalde vormen van kanker. Ook zijn er regels voor de hoeveelheid nestjes en op welke leeftijd een hond puppy’s mag krijgen.

Beste van het ras

Bij de keuringen op hondenshows wordt de ‘beste van het ras’ gekozen. Het gaat bij deze keuringen om een voorbeeldfunctie. Juist de beste hoort geen overdreven, welzijn beperkende uiterlijke kenmerken te hebben. De Nederlandse keurmeesters worden in 2015 op deze nieuwe manier van keuren voorbereid.