17 juni 2015

Rechtenvrije muziek in je bedrijf: dit zijn de risico’s

Rechtenvrije muziek? Dit zijn de risico’s

Wanneer je muziek in je bedrijf wilt afspelen, moet je volgens de wet een vergoeding afdragen aan de componist, de artiest en platenproducenten. Buma en Sena zijn de organisaties die door de overheid exclusief zijn aangewezen om deze vergoedingen te innen en vervolgens door te geven aan de rechthebbenden.

Het alternatief: rechtenvrije muziek

Links en rechts duiken steeds meer aanbieders op die auteursrechtvrije muziek aanbieden. Dit soort muziek kan je op jaarbasis veel geld besparen omdat je dan geen Buma- en Sena-licentie meer hoeft te betalen. Althans, dat zou je denken. Soms is het echter onzeker of een dienst ook daadwerkelijk ‘Sena-rechtenvrij’ is.

In de wet staat – kort gezegd – dat je Sena/Buma een vergoeding moet betalen voor het openbaar maken van commerciële muziek. De maker van de rechtenvrije muziek heeft daarom strikt genomen niet de keuze om te bepalen dat voor het openbaar maken van zijn muziek, geen afdracht aan Sena/Buma nodig is. Daarmee loop je het risico dat je uiteindelijk toch een Sena-licentie moet betalen, ook al beweert de aannbieder dat zijn dienst vrij is van ‘Sena/Buma-rechten.