05 november 2015 | Dossier:

Aantal huisdieren in Nederland stijgt tot 33,4 miljoen

Zang- en siervogels en reptielen zorgen voor toename in het totaal aantal gezelschapsdieren

In 2014 is in Nederland het totaal aantal gezelschapsdieren ten opzichte van 2010 met ruim 12% toegenomen tot ongeveer 33,4 miljoen dieren. Dat blijkt uit het rapport ‘Feiten & Cijfers Gezelschapsdierensector 2015’ dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is gepubliceerd. Vooral konijnen, zang- en siervogels en reptielen zorgen voor deze toename. Het aantal katten nam juist met 10% af terwijl de hondenpopulatie gelijk bleef.

Aantallen dieren

Momenteel worden er ongeveer 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 0,2 miljoen fretten, 1,2 miljoen konijnen, 0,5 miljoen knaagdieren, 3,9 miljoen zang- en siervogels, 5 miljoen postduiven, 0,65 miljoen reptielen en ca. 18 miljoen aquarium- en vijvervissen als huisdier gehouden. Het percentage gezinnen dat een huisdier bezit ligt rond de 59%. In 18% van de huishoudens is een hond en in 23% een kat aanwezig.

Huisdierenbranche belangrijk voor economie

Naast de aanschafkosten van huisdieren liggen de gemiddelde jaarlijkse kosten voor voeding en verzorging bij de meeste huisdieren rond de € 550. In totaal wordt in Nederland jaarlijks bijna € 2 miljard hieraan besteed. Dat is een daling van 6% ten opzichte van 2010. De economische betekenis van gezelschapsdierensector in Nederland wordt geschat op ruim € 3 miljard en blijft daarmee gelijk ten opzichte van voorgaande jaren. De sector verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 80.000 fte. De gezelschapsdierensector in Nederland is daarmee een belangrijke economische factor.

Onderwijs

Het aantal studenten in het onderwijs met de studierichting ‘dier’ blijft voor MBO en WO gelijk, terwijl een lichte groei te zien is in het aantal HBO studenten (4%). Verder is er een sterke mate van professionalisering door het grote aantal cursussen voor de verschillende sectoren.