19 september 2012 | Dossier:

Verschillend btw-tarief op konijnen- en caviavoer: waarom?

btw tarief op caviavoer

Op de website van De Telegraaf verscheen vandaag een bericht waarin Dibevo-voorzitter De Jongh werd geciteerd. Hij zou gezegd hebben dat er nauwelijks verschil bestaat tussen cavia- en konijnenvoer. De werkelijkheid is anders.

Btw-tarief

Op een vraag van een journalist zette De Jongh uiteen waarom bij het voer van het konijn het 6% btw-tarief geldt en bij de cavia het 19% tarief. Hij vertelde daarbij het volgende. Een konijn wordt bij de productiedieren gerekend. Dus dieren voor de menselijke consumptie. Zoals een koe, varken, schaap of geit. Daarvoor geldt het lage tarief. Een cavia wordt niet door de mens gegeten en valt dus onder het hoge tarief.

Wel en geen knaagdier

Toen maakte de journalist de opmerking dat een consument dan net zo goed het goedkopere konijnenvoer kan kopen. Vervolgens legde De Jongh hem uit dat er een wezenlijk verschil is tussen een konijn en een cavia en diens behoefte. Een konijn is geen knaagdier, maar een haasachtige die horizontaal kauwt. Een cavia is een knaagdier dat verticaal kauwt. Dat betekent dat de structuur van het voedsel anders moet zijn.

Vitamine C

Daarnaast vertelde De Jongh dat de vitamine C-behoefte van een cavia veel groter is, want die maakt het dier zelf niet aan. Die vitamine zit dan ook verwerkt in caviavoer. Een konijn moet nu juist niet teveel vitamine C hebben want dat is niet goed voor hem. De journalist zei toen: “Dat vind ik nauwelijks een verschil want als ik in de dierenspeciaalzaak kom, dan zie ik daar soms zakken waar én een konijn én een cavia op staat.” En zo heeft de journalist de reactie van De Jongh naar eigen inzicht samengevat. Tijdens een interview op Radio Gelderland vertelde De Jongh nog eens hoe de vork in de steel zit. Overigens heeft De Telegraaf het bericht dezelfde dag nog verwijderd.

Radiofragmenten

Het fragment van Radio Gelderland begint op 39:30.

Beluister ook de uitzending van Radio Max waar diervoedingspecialist/nutritionist Erik Berenpas ook nog even duidelijk de verschillen tussen cavia- en konijnenvoer uitlegt.