14 januari 2014 | Dossier:

Wat verandert er (voor u) in 2014?

kameleon

Je zou het niet zeggen, maar het is al twee weken 2014. Ook dit jaar blijven we ons inzetten om u te helpen bij zaken als acquisitiefraude, gemeentelijke kwesties, wet- en regelgeving, vragen over uw personeel, enzovoort. Toch gaan we in 2014 een aantal dingen anders aanpakken en zijn er veranderingen in wetten, regels en organisaties. Leest u even mee?

Dibevo & ledengids

Dibevo-leden ontvangen eind van deze maand een handzaam boekwerkje met alle ledendiensten en een nieuwe leveranciersgids: de Dibevo-gids. De achterliggende reden is dat we aan de telefoon nog te vaak horen: o, doen jullie dat óók! Met de Dibevo-gids hopen we dat we u op alle fronten sneller én beter kunnen ondersteunen.

Dibevo & website

De Dibevo-website bestaat nu drie jaar en groeit uit zijn jas. We werken aan een kleine restyling, maar vooral een volledig nieuwe structurering van alle informatie. Zodat u beter vindt wat u zoekt! Ook gaan we het consumentendeel loskoppelen van de huidige Dibevo-site. Dat deel komt terug in een aantrekkelijkere vorm op een aparte website.

Statistieken
Maar hoe verging het de website in 2013? Uit de statistieken blijkt dat het aantal paginaweergaves is gestegen met bijna 10%. Opvallend is dat het instappunt van de website steeds minder vaak de homepage is. Dat komt enerzijds door Google-zoekacties, maar ook door een stijging van het aantal terugkerende bezoeken. De opvallendste stijger in 2013 was de consumentenpagina van het Dierbaar-keurmerk. Kennelijk groeit de behoefte onder consumenten naar een keurmerk in de branche. Ook de bezoeken aan het ondernemersdeel van Dierbaar stegen; bijna een verdubbeling.

De toppers
De best bekeken pagina’s in 2013 waren de nieuwsartikelen. Het zal u niet verbazen dat het nieuws over de positieflijst in de top-10 van meest gelezen artikelen staat. Ook het artikel ‘Wat bol.com nooit kan leveren’ raakte massaal een gevoelige snaar. Verder blijkt dat u vooral van nieuws houdt dat antwoord geeft op praktische vragen. Hoe zit het met winkelsluiting en loontoeslagen op feestdagen, wat betekent de chipverplichting voor honden, hoe zit met het verbod op de import van appelslakken en mag ik die afbeelding van Google images wel of niet gebruiken op mijn website? Verder zijn het veel verwijzingen naar scholingsdagen en themabijeenkomsten die de top 15 bevolken.

Het kleine nieuws
In 2014 willen we op de website ook aandacht geven aan het ‘kleine nieuws’. Dat type berichten plaatsten we voorheen alleen op onze Facebookpagina of we verwezen ernaar via Twitter, maar we hebben gemerkt dat het in een behoefte voorziet. Daarmee doelen we niet op het lanceren of uitlichten van producten. Daarvoor is de rubriek Noviteiten in het Dibevo-Vakblad. Dus heeft u uw zaak fantastisch verbouwd, een prijs gewonnen, een vermelding gekregen in een landelijk dagblad: laat het ons weten. Het selectiecriterium voor plaatsing is dat het nieuwtje voor een grotere groep ondernemers interessant is.

Dibevo & scholing

De workshops van Marian Bekkers van Kooplust zijn vorig jaar zo goed gevallen en bevallen dat we in het voorjaar een extra workshop ‘Versterk je fysieke winkel’ organiseren. Nieuw is de tweedaagse masterclass over ditzelfde onderwerp. De cursusleider gebruikt de twee dagen om dieper op de stof in te gaan zodat de deelnemers daadwerkelijk veranderingen in hun winkel kunnen realiseren. Verder organiseren we ook een cursus van een dagdeel speciaal voor leveranciers. De focus ligt dan vooral op het commercieel inrichten van de winkelvloer.

Naast deze workshops staan er komend voorjaar ook themabijeenkomsten over allergieën bij huisdieren op het programma, een onderwerp waar veel vraag naar is. Dibevo-dierenarts Stijn Peters zal deze bijeenkomsten verzorgen. Verder is er een themamiddag voor dierenpensions, een scholingsdag over terraria, én een scholingsdag over konijnen en knaagdieren / kammen en borstels voor honden.

Duizelt het u al?
En dan hebben het nog niet eens gehad over de vakbeurs, nieuwe ledendiensten en zaken waar wij in uw belang bij betrokken zijn. Weet in ieder geval dat we openstaan voor uw suggesties en ideeën voor welke verandering dan ook.

Veranderingen in wetten, regels en organisaties

We doen een greep uit de belangrijkste wijzigingen:

 • Werkgevers zijn nu verplicht de identiteit van werknemers te controleren, maar het is niet meer nodig om een kopie van het id-bewijs van een ingeleende medewerker te bewaren in uw administratie.
   
 • Het HBD is per 31 december 2013 opgeheven: u ontvangt dus geen verplichte heffing meer.
   
 • De aangiftebrief omzetbelasting + acceptgiro verdwijnt. U moet voortaan zelf in de gaten houden dat u op tijd aangifte doet en betaalt.
   
 • 1 februari 2014 was aanvankelijk de deadline voor de invoering van het Europese betalingssysteem SEPA. Volgens de Europese Commissie zijn veel ondernemingen nog niet klaar voor SEPA/IBAN. Daarom is de verplichte overstap naar IBAN uitgesteld tot 1 augustus van dit jaar. Omzetten van het oude banknummer naar het nieuwe kan overigens eenvoudig met de overopIBAN-app.
   
 • De 12 regionale Kamers van Koophandel (KvK) en Syntens zijn samengevoegd tot ondernemerspleinen. De nieuwe organisatie werkt nauw samen met Antwoord voor bedrijven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). RVO.nl is een samenvoeging van Agentschap NL en Dienst regelingen.
   
 • Werkgevers worden financieel meer verantwoordelijk voor de re-integratie van tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan. Zij gaan een hogere premie betalen als er meer werknemers met een tijdelijk dienstverband in de Ziektewet (ZW) of WIA zitten.
   
 • De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon zijn gestegen naar € 1.485,60 per maand; € 342,85 per week en € 68,57 per dag.
   
 • PostNL bezorgt voortaan alleen van dinsdag tot en met zaterdag. De maandag is dus definitief ‘postloos’, met uitzondering van rouwkaarten en medische post.
   
 • Vanaf 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Per 1 januari 2014 is de AOW-leeftijd 65 jaar + 2 maanden.
   
 • Het belastingtarief op leidingwater stijgt. Vanaf nu betaalt u ook belasting over al het verbruikte water, en niet meer alleen over de eerste 300 m3.
   
 • Bedrijven mogen niet meer betalen voor berichten op sociale media zonder dat ze dat duidelijk kenbaar maken. Stel dat een consument een vergoeding (in euro’s of in natura) krijgt om een nieuw product te reviewen, dan moet hij dit duidelijk melden. Bijvoorbeeld door te zeggen ‘ik kreeg deze halsband gratis om hem te testen’. Dit soort zaken zijn vanaf nu een onderdeel van de Nederlandse Reclame Code.
   
 • Goed nieuws voor leden uit Friesland: het Fries heeft nu officieel dezelfde positie als het Nederlands. Iedereen in Friesland mag Fries gebruiken bij contact met Friese bestuursorganen.

 • Een volledig overzicht van nieuwe en gewijzigde regels vindt u op de website van Antwoord voor bedrijven. Voor werkgevers en ondernemers staan de veranderingen ook in de Nieuwsbrief loonheffingen 2014.