16 februari 2018 | Dossier: Marktinformatie

Welkom in het Jaar van de Hond met… steeds meer kleine honden

Op 16 februari startte het Chinese ’Jaar van de Hond’. De komende periode worden de geliefde kenmerken van het dier – loyaliteit, trouw en een afkeer voor onrechtvaardigheid – gevierd. Karaktertrekken die we in Nederland zeker ook omarmen, aangezien de hond een van de populairste huisdieren is.

chihuahua

Uit een gezamenlijk onderzoek van de NVG en Dibevo blijkt namelijk dat er in 2017 ruim 1,5 miljoen honden een plek in Nederlandse huishoudens innamen. Met name in het oosten van het land en in gezinnen met kinderen ouder dan veertien jaar zijn honden populair.

Opvallend is wel dat onze trouwe viervoeters steeds kleiner worden: inmiddels is bijna 40% van de Nederlandse honden lichter dan tien kilo. Zo zie je bijvoorbeeld vaker Jack Russels, Chihuahua’s en Maltezers. Dit percentage was 5 jaar geleden nog iets meer dan 30%. Een verklaring voor die stijgende lijn biedt het onderzoek niet. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de verstedelijking: mensen die in de stad wonen kiezen uit praktisch oogpunt vaker voor een kleinere hond dan een grote.

Hilights van onderzoek naar huisdieren in Nederland

In maart zullen NVG en Dibevo met een uitgebreider bericht komen met daarin de opvallendste veranderingen uit het onderzoek naar huisdieren in Nederland.