01 april 2014 | Dossier:

Winkeliers eisen vaker schadevergoeding van winkeldieven

Winkeliers eisen steeds meer schadevergoedingen van winkeldieven

Winkeliers claimen steeds vaker de door diefstal geleden schade bij de winkeldief. Het aantal claims is in een jaar tijd toegenomen van 6625 naar 7.634, een stijging van 15%. Winkeldieven die de claim niet willen betalen, kunnen een rechtszaak verwachten van de stichting ‘Afrekenen met Winkeldieven’. Het doel is dat uiteindelijk alle winkeldieven de schade vergoeden die ze bij winkeliers veroorzaken.

Vergoeding €181,-

Door de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ van Detailhandel Nederland moeten winkeldieven een vergoeding van €181,- betalen voor de schade die ze veroorzaken. Het bedrag is een schadevergoeding voor de tijd die de winkelier en zijn medewerkers kwijt zijn aan het afhandelen van een winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Deze claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie. Om de claim in te dienen moet aangifte gedaan zijn bij politie. In 2013 zijn er 43.395 winkeldiefstallen geregistreerd, tegenover 42.695 in 2012.

Gratis aansluiten stichting ‘Afrekenen met winkeldieven’

Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting ‘Afrekenen met winkeldieven’. De stichting voert de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ uit voor Detailhandel Nederland.