19 december 2017 | Dossier: Klanten, Wet- en regelgeving

Winkeliers willen extra ruime openingstijden vanwege kerstdrukte

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag waardoor de laatste, eventuele koopdag een zondag is. Circa 85% van de gemeenten staat daarom een koopzondag toe op 24 december. Nog nooit deden er zoveel mee aan de koopzondag.

Winkelstraat

Veel gemeenten hebben gehoor gegeven aan de oproep van brancheorganisaties om de winkeltijden te verruimen. In sommige gemeenten mogen winkeliers speciaal vanwege de kerstdrukte nu ook in de ochtend open.

Verschil tussen winst en verlies

In Harderwijk is de topdrukte aanleiding om voor het eerst in de historie een koopzondag toe te staan. Ook Zwolle heeft alsnog ingestemd met een koopzondag voor kerst. In bijvoorbeeld Apeldoorn mogen winkeliers anders dan gebruikelijk reeds open op de zondagochtend. 60% van de gemeenten staat sowieso toe dat winkeliers op (bijna) alle zondagen van het jaar open mogen. In 25% van de gemeenten mag dat af en toe, met inbegrip van de laatste zondag voor kerst. Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland: “De decembermaand is voor sommige winkeliers niet alleen de drukste tijd van het jaar, maar kan ook het verschil betekenen tussen winst en verlies. De gemeenten die meewerken aan ruimere openingstijden zijn dan ook te prijzen.”

Gemeenten: geef ondernemers de mogelijkheid om open te zijn

Detailhandel Nederland roept gemeenten nogmaals op om, voor zover niet geregeld, toch een koopzondag voor kerst toe te staan. Anders moeten veel winkeliers drie dagen achter elkaar gesloten blijven. Het is daarnaast belangrijk om de drukte in de winkels te spreiden en parkeerproblemen tijdens de piek op zaterdag te verminderen.

Is je winkel open of juist niet? Vul de poll in!

N.B.: de poll is alleen zichtbaar en in te vullen als je een Facebook-account hebt.