13 november 2015 | Dossier:

Zorgverzekering 2016: wat gaat er veranderen?

Zorgverzekering verandert in 2016

Het kabinet heeft berekend dat de zorgpremie volgend jaar met ongeveer 7 euro per maand gaat stijgen. De hoogte van de zorgpremie bepalen zorgverzekeraars zelf. De komende twee weken zullen verzekeraars de premies voor 2016 bekend gaan maken. Het is nu al bekend dat het eigen risico en de inkomensafhankelijke bijdrage gaan stijgen.

Hoger eigen risico

Het bezoek aan de huisarts valt onder de basisdekking van de zorgverzekering, maar voor de meeste overige zorg moet eerst het eigen risico worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen en ziekenhuiszorg. Dat wettelijk verplichte eigen risico stijgt volgend jaar van 375 naar 385 euro.

Inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet die werkgevers inhouden, daalt in 2016 van 6,95 naar 6,75 procent. Voor zelfstandige ondernemers en zzp’ers stijgt deze bijdrage van 4,85 naar 5,50 procent.

Eenvoudig vergelijken

Sluit je huidige zorgverzekering nog steeds het beste aan bij je persoonlijke situatie? En betaal je niet te veel? Dit kun je straks gemakkelijk vergelijken met de Zorgverzekeringvergelijker van Dibevo-Risk. Voor Dibevo-leden is een collectiviteitskorting in deze module verwerkt. Niet alleen jij, maar ook je werknemers kunnen gebruik maken van deze korting. Zodra de premies van de verzekeraars bekend zijn, vertellen we je meer.