Dierlijke bijproducten, dat was het onderwerp waar het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde op donderdagavond 23 oktober zijn tanden in zette. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n dierlijk bijproduct?
Vitamines en mineralen
Dierlijke bijproducten zijn de producten van dieren die wij mensen zelf niet eten of op een andere manier gebruiken. Dat mensen het niet (meer) eten, betekent niet dat het slecht is, of ongezond. Integendeel zelfs.
In de uitzending zagen we o.a. ingewanden zoals pens. Vroeger aten mensen dat zelf en in Belgie is het zelfs nog steeds een delicatesse. Vandaag de dag gaat het naar de hond, maar het is nog steeds heel gezond. Dat klopt ook met wat honden zelf lekker vinden en wat gezond voor ze is. Kijk maar eens naar een filmpje waarin wolven (de wilde voorganger van de hond) een prooi opeten: altijd beginnen ze met de ingewanden omdat daar de meeste vitamines en mineralen in zitten. En die zitten niet in de biefstuk.
Voor zowel de mens als de hond geldt dat je niet gezond blijft van alleen biefstuk. Het is ook niet raar dat dierlijke bijproducten uit delen bestaan van de diersoorten die wij zelf ook eten. Daar komen die bijproducten per slot van rekening vandaan.
Smaakstoffen
Verder werd er in de tv-uitzending onthuld dat fabrikanten smaakstoffen aan het diervoer toevoegen. En dat dit misschien wel ongezond was. Voor mensen is dat ook wel een beetje waar: een pilsje, een sigaretje, chocola, een koekje bij de thee, de McDonalds, allemaal erg lekker, maar teveel is niet zo gezond.
Honden- en kattenvoer staat daarentegen onder strenge controle. Er gaan voor zowel de hond als de kat lekkere dingen in, maar je kunt er altijd op vertrouwen dat het voer gezond is. Zeker ook als de consument dat voer koopt in een dierenspeciaalzaak of tuincentrum met een afdeling ‘dier’.
Kennisdossier
De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) heeft een kennisdossier op haar website gezet met o.a. veelgestelde vragen- en antwoorden over huisdiervoeding.