Omdat je geen freerider wil zijn

“Zonder mijn lidmaatschap zorgen jullie toch wel voor collectieve belangenbehartiging.” Zullen we je eens wat zeggen: dat klopt. Dibevo steekt veel tijd en aandacht in activiteiten om de sector als geheel gezond te houden en dat doen we onder andere met een stevige lobby in Den Haag en Brussel. Het vervelende is dat je met zo’n het-gebeurt-toch-wel-als-ik-geen-lid-ben-instelling feitelijk teert op de portemonnee van je collega-ondernemers.

Yes, we can

Anders gezegd: als iedereen louter zijn eigen belang nastreeft, dan kan een brancheorganisatie niet functioneren. En dat zou weer tot gevolg hebben dat er geen enkele tegendruk is als de politiek in Den Haag of Brussel weer iets bedenkt dat onze branche en dus ook jouw bedrijf direct schaadt. En dat gevaar ligt werkelijk continu op de loer. Een bekend voorbeeld is de coronacrisis. Dankzij onze intensieve lobby konden dierenspeciaalzaken tijdens elke lockdown open blijven en hebben we voortdurend gestreden voor de meest gunstige maatregelen voor landwinkels, tuincentra, hondenscholen en dierverzorgende bedrijven. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de branche gebruik kon maken van financiële regelingen, uitstel van belastingen, gedeeltelijke kwijtschelding van huur en persoonlijke ondersteuning van onze experts.

Maar Dibevo lobbyt natuurlijk ook voor minder in het oog springende onderwerpen, zoals de positieflijst, het terugdringen van bureaucratische regeltjes en het imkrimpen van de garantietermijn bij de verkoop van dieren.

Een eerlijke boterham

Maar wat moet je nu met dit verhaal? Op zich niets. We willen het je alleen even meegeven. We vragen geen dankbaarheid of een mooi stempel. Het gaat ook absoluut niet om ons, als brancheorganisatie, maar om alle bedrijven die een boterham willen verdienen in deze prachtige branche. Een eerlijke boterham welteverstaan.
 

Oké, maak mij lid!   Ik wil eerst nog wat meer info opvragen