28 december 2017 | Dossier: Dierenwelzijn

10% van huisdiereigenaren ontvlucht huis voor vuurwerkgeweld

67% van de huisdiereigenaren geeft aan maatregelen te nemen om de vuurwerkoverlast voor hun hond of kat te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg. Van de respondenten blijft 90% thuis. 10% ontvlucht het vuurwerkgeweld en gaat naar een vuurwerkvrije plek, zoals bijvoorbeeld een vakantiepark. Ondanks preventieve maatregelen is er toch veel stress en overlast bij honden en katten.

Vuurwerkangst

Volgens het onderzoek geeft 59% van de huisdiereigenaren aan dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “Wij merken dat eigenaren zich goed voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra opletten bij het uitlaten van hun viervoeter. Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan. Een veel gehoorde preventieve maatregel is het harder zetten van de radio of televisie rond de jaarwisseling. Deze maatregel staat op nummer 1 in de Top 5.”

Glaasje advocaat

Naast het harder zetten van de radio of TV, geeft 11% van de eigenaren hun huisdier een pilletje om rustig te blijven. 10% verlaat het huis en zoekt een rustige plek op (bijv. een vakantiepark). Voor katten wordt er binnenshuis vaak een rustige verstopplek gecreëerd en 7% geeft extra aandacht aan de hond of kat (7%). Jensma: “Opvallend aan het onderzoek is dat er ook altijd nog een klein percentage huisdiereigenaren is die hun hond een glaasje advocaat geeft om hem rustig te houden. Dit is een middel uit de oude doos en raden wij vanuit dierenwelzijn uiteraard niet aan.”

Top 5

De top 5 van de meest gebruikte preventieve maatregelen ziet er als volgt uit:

  1. Radio / TV harder (15%)
  2. Tabletjes / pilletjes (11%)
  3. Zoekt een rustige plek op (10%)
  4. Verstopplek (kat) (10%)
  5. Extra aandacht (7%)

Vuurwerkverbod

Reaal Dier & Zorg deed eerder deze maand een onderzoek naar de invoering van een vuurwerkverbod voor particulieren. Hieruit bleek dat een meerderheid van de honden- en katteneigenaren (59%) hier voorstander van is. Een totaal vuurwerkverbod gaat huisdiereigenaar te ver, slechts 5% geeft aan dat ze daar voorstander van zijn. 54% van de respondenten geeft aan een vuurwerkverbod te willen voor particulieren, maar geen bezwaar te hebben tegen georganiseerd professioneel vuurwerk.

Het onderzoek van Reaal Dier & Zorg is gedaan onder 1.986 respondenten, en uitgevoerd door Peil.nl.