28 augustus 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering, Personeel,

12 tips voor omgang met stagiairs

Als op een Dibevo-ledenbijeenkomst of kennisdag het woord ‘stagiairs’ valt, geeft dat soms wisselende reacties. Gelukkig vinden veel ondernemers het nuttig en leuk om jonge mensen de kans te geven om te leren, maar er zijn er ook die voornamelijk zuchterig worden van de gedachte aan jonge honden op de werkvloer. Hoe maak je van een stageperiode een succes waar zowel jij als de stagiair beter van wordt?

Stagiaires

1. Goede afspraken, goed contact

Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met de school en praat ook met de stagiair alles uitgebreid door. Wat verwacht je van de onderwijsinstelling? Wat verwacht je van je stagiair? Wat kunnen zij van jou verwachten?

2. Jij kent de stagiair

Wil jij als ondernemer en stagebegeleider een coachende functie, dan is het een goed idee om in zee te gaan met een stagiair waarvan de school aangeeft dat hij begeleiding nodig heeft. Vraag uitgebreid naar de instelling, motivatie en proactiviteit van de leerling zodat je weet welke eisen de begeleiding aan jou stelt en of je dat kunt bieden.

3. De stagiair kent jou

Maak duidelijk welke werkzaamheden de leerling binnen jouw bedrijf gaat verrichten en hoe jouw (bege)leiding eruitziet. Daarbij mag je best een beetje het persoonlijke pad betreden: wat voor persoon ben jij? Welke instelling moet iemand hebben om ‘een klik’ met jou te hebben?

4. Jij kent de school

Regel een kennismakingsgesprek met de mentor van je stagiair. Het is veel prettiger communiceren met iemand die je al eens in de ogen gekeken hebt. Zorg ervoor dat je zijn contactgegevens heb, zodat je hem altijd kunt bereiken als er wat is.

5. Vragen, vragen en nog eens vragen

In de omgang met jonge mensen is het belangrijk om altijd te blijven vragen. Ga er niet van uit dat een stagiair jou uit zichzelf van alles vertelt. Vraag de stagiair waar hij goed in is, wat hij leuk vindt, wat hij bij jou wil leren.

6. Informeer je medewerkers

Zorg ervoor dat je overige medewerkers op de hoogte zijn van de komst van de stagiair. In het ideale geval hebben ze elkaar al eens de hand geschud voordat de eerste stagedag aanbreekt. Vertel je medewerkers iets over de stagiair, over wat hij bij jullie moet gaan leren en hoe zij hem daarbij eventueel kunnen helpen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

7. Stageovereenkomst

In veel gevallen zal de school standaard stageovereenkomsten hebben. Als dat niet het geval is, zorg er dan zelf voor. Als je lid bent, kan Dibevo je daarbij van dienst zijn. In de overeenkomst staan afspraken over de werkplek, stagevergoeding, reis- en onkostenvergoedingen, aansprakelijkheid voor letsel en schade, begin en einde van de stage of leerbaan, begeleiding vanuit de school en redenen om het contract te wijzigen/op te zeggen. Check ook even of er in de stageovereenkomst informatie staat over bereikbaarheid van de mentor.

8. Verzekering