24 juni 2019 | Dossier: Dierenwelzijn,

4 tips om katten de hittegolf door te helpen [blog]

Het kan in deze tijd van het jaar heel heet zijn. En dat is voor onze huisdieren verre van prettig. Naast het feit dat we verkoeling opzoeken of moeten creëren, is drinken erg belangrijk. Zeker bij katten, want deze moeten altijd al gestimuleerd worden om (extra) te drinken. Daarom 4 tips om katten hier doorheen te helpen en ervoor te zorgen dat ze voldoende drinken. Natuurlijk kun je de tips ook gebruiken voor andere diersoorten.

Kat drinkt graag uit de kraan
 

Tip 1: aanbod van water vergroten

Een kat heeft nauwelijks ‘dorst’, maar wel water nodig. Katten moeten altijd al gestimuleerd worden om goed te drinken. Van nature kregen katten voldoende vocht binnen met het opeten van muizen (die bestaan immers ook voor 60-70% uit vocht). Maar door onze droge, geperste brokjes tegenwoordig, halen wij juist het vocht uit het eten. Een kat heeft de aandrang niet tot nauwelijks om dorst te ervaren. Daarom is het des te belangrijker dat we katten stimuleren om te drinken. Dat doen we onder andere door op meerdere plaatsen in de woning water aan te bieden.

Zorg voor elke dag vers water in grotere bakken op verschillende plaatsen in huis. Ververs iedere ochtend het water en maak het schoon met je vingers om slijmerige aanslag weg te werken in de drinkbak. Bij extreem heet weer is 2x per dag water verversen geen overbodige luxe. Daarnaast is het voor katten prettig om te drinken uit grotere bakken, waar ze niet met hun snorharen in de knel komen. Stimuleren om te drinken, wil ook zeggen dat een kat weinig moeite hoeft te doen om te drinken. Dus zet waterbakken op verschillende plaatsen danwel ‘knooppunten’ in huis. Bijvoorbeeld knooppunt keuken/woongedeelte en slaapkamer richting woongedeelte. Bekijk waar de kat veel loopt en zet daar waterbakken extra bij.  

Tip 2: aanbod van water optimaliseren door stromend water aan te bieden

Stromend water bevat meer zuurstof en minder bacteriën dan stilstaand water. Een kat weet dit instinctief ook. Daarom vinden veel katten de keukenkraan, douche of regenpijp interessant. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om dit aan te bieden. Denk hierbij aan een drinkfontein. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. De kat zal je dankbaar zijn.

Het is goed om het water voor katten zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Dit kan al door een waterplantje voor in de vissenkom in een lekkere, grote drinkbak te stoppen. Vers water erbij en klaar is de verrijking. Katten vinden het fijn om te drinken van water met natuurlijke planten. Wederom zegt hun instinct dat het water goede kwaliteit is, anders groeit er niets. Dus dierenspeciaalzaakondernemer: zorg voor voldoende verse waterplantjes.

Tip 3: hitte ontzien en beperken door overdag de dieren binnen te houden

Naar voorspelling wordt het komende week 30-35 graden. Indien de kat naar buiten mag, is het verstandig om dit in de vroege ochtend te doen en/of laat op de avond. Temperaturen tot 25 graden is goed te doen voor de meeste katten. Houdt de katten overdag het liefste binnen. Daar blijft het over het algemeen koeler dan buiten in de schaduw.

De meeste katten mogen niet overal in huis komen. Denk aan badkamer, kelder of slaapkamer bijvoorbeeld. Vaak zijn dit wel de plekken die koel blijven in de woning. Mocht je een ruimte hebben die koeler blijft dan de woonkamer, laat deze ruimte dan beschikbaar voor de kat. Het is tijdelijk en puur om ze te ontzien van de hitte.  

Tip 4: Verkoeling door spelenderwijs de voetzooltjes af te koelen

Katten kunnen niet zweten zoals mensen en hijgen niet zoals honden. Ze zweten voornamelijk uit hun pootjes. Hier kunnen ze ook juist afkoelen. Vorige zomer heb ik een filmpje gemaakt van mijn eigen kat Lucy die haar pootjes dompelt in koud water op een speelse manier. Bekijk mijn filmpje.

Tegenwoordig zijn er koelmatten verkrijgbaar die voor afkoeling zorgen. Helaas zijn sommige katten eigenwijs en gaan ze hier niet op liggen. Andere vinden het juist een verademing! Wat je ook kan doen is een fles met water invriezen en deze in een handdoek draaien. Dit leg je dan bij de favoriete slaapplek van de kat.

Extra tips

Let erop dat de kat ook voldoende blijft eten. Blikvoer of ander natvoer is ideaal om te geven tijdens extreme hitte. Je zorgt ervoor dat de kat in ieder geval iets van voeding binnenkrijgt. Veel katten eten vele malen minder tijdens warme periodes. Natvoer bevat veel water en dat werkt bevorderend voor de vochtopname. 

Lekker luchten in huis, ramen op kiep?

Jaarlijks overlijden nog steeds teveel katten doordat ze klem komen te zitten in kiepramen. Kiepramen die naar binnen draaien zijn een groot probleem. De kat ziet een grote opening aan de bovenkant en wil daar doorheen. Maar komt tijdens de vlucht klem te zitten. Het grootste probleem is ‘de spie’ die ervoor zorgt dat een kat meer en meer beklemd wordt terwijl hij juist eruit probeert te komen. Vaak worden deze katten te laat opgemerkt of is er al teveel inwendige schade gemaakt.


Over de auteur

Anneke Houbraken is gediplomeerd gedragstherapeut voor katten én geaccrediteerd door de SPPD. Sinds 2014 heeft ze een eigen praktijk, Miauw-Kattentherapie. Ze is geboren op een boerderij en altijd omringd geweest door verschillende dieren. Toch trokken katten haar aandacht. Naast eigenaren en hun kat(ten) helpen met het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, verzorgt Anneke ook op regelmatige basis lezingen en workshops over kattengedrag. Daarnaast is ze gastdocent op het Helicon MBO-Den Bosch, waar ze vol enthousiasme vertelt over het gedrag van katten. Natuurlijk heeft ze zelf ook katten. Drie stuks: een kruising Europees korthaar en twee Ragdolls.


Miauw Kattentherapie: www.miauw-kattentherapie.nl