18 juli 2018 | Dossier: Bedrijfsvoering, Marktinformatie, Wet- en regelgeving

7 dagen per week winkelen steeds normaler

In steeds meer gemeenten mogen winkeliers zelf bepalen, wanneer zij hun winkels openen. In 68% van de gemeenten mogen de winkels elke zondag open. Dat is een groei van 13% ten opzichte van 2016. Het ziet ernaar uit dat in nog eens 30 gemeentes verruiming van de zondag-openstelling op stapel staat. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar de reeds doorgevoerde regelingen voor winkeltijden en de plannen van de nieuwe gemeentebesturen.

Winkel en openingstijden

In gemeenten die geen wekelijkse koopzondag hebben, mogen winkels overigens ook wel op zondagen open, maar bijvoorbeeld niet elke week, niet overal of niet alle typen winkels. Ook winkelen tijdens feestdagen is op veel plekken mogelijk. In bijna de helft van de gemeenten mogen alle winkels op elke feestdag open. In de andere gemeenten mogen sommige winkels (zoals supermarkten) vaak wel op een aantal feestdagen open. Helaas zijn de avonden van Goede Vrijdag en 24 december meestal uitgezonderd van deze vrijstelling.

Altijd open?

In één op de elf gemeenten mogen winkels praktisch het hele jaar open: 7 dagen per week, tijdens feestdagen en op de avonden van Goede Vrijdag en 24 december. Dat kan bijvoorbeeld in Rotterdam, Almere en in veel relatief kleine gemeenten, maar niet in Amsterdam. Losser heeft zelfs een ‘24/7/365-open’-regeling.

Bijna één op de vier gemeentebesturen heeft nieuwe plannen met de winkeltijden. Hiervan opteert 43% voor het versoepelen van de winkeltijden. 28% wil de (soms met moeite) verworven koopzondagen borgen. Dat is opvallend vaak ook met steun van ChristenUnie en SGP. Geen enkel bestuur wil de reeds toegestane openingsmogelijkheden beperken.