10 januari 2023 | Dossier: Evenementen,

Huisdier Kennis Instituut (HKI) viert 70-jarig jubileum

In februari bestaat het Huisdier Kennis Instituut – in de volksmond het HKI – precies 70 jaar. Het jubileumjaar start tijdens de Huid- & Vachtdag op zondag 29 januari in de Expo Houten. Later in het jaar vindt nog een feestelijke bijeenkomst plaats voor (oud-)bestuursleden, docenten, examinatoren en andere relaties.

Stichting Examens Dibevo 1982
1982: studenten aan het zwoegen voor hun vakbekwaamheidsdiploma bij Stichting Examens Dierenbranche, de voorloper van het HKI.

Het Huisdier Kennis Instituut is in februari 1953 ontstaan vanuit Dibevo. Toen Dibevo destijds als brancheorganisatie niet meer zelf de bij haar aangesloten ondernemers mocht opleiden en examens afnemen, werd hiervoor de ‘Stichting Opleidingen/Examens Dibevo’ opgericht. In 1980 werd zij opgesplitst in ‘Stichting Opleidingen’ en ‘Stichting Examens Dierenbranche’ die vervolgens – in 2001 – werden omgedoopt tot Huisdier Kennis Instituut.

De stichting verhuisde van Amersfoort naar Steenwijkerwold, Meppel en vervolgens Bunnik. Hoewel het HKI nu een op zichzelf staand opleidingsinstituut is, bleven de banden met Dibevo hecht. “Die zijn nooit doorgeknipt”, vertelt HKI-secretaris Jan de Bakker. “27 jaar geleden verhuisden we naar Bunnik. Dat is wel zo praktisch. We zitten hier mooi centraal. Wel is het zo dat we in het gebouw aan de Regulierenring behoorlijk uit onze jas gegroeid zijn. Er zijn nog geen concrete plannen, maar we zijn wel voorzichtig aan het rondkijken naar een groter pand.”

Lees het volledige artikel over 70 jaar Huisdier Kennis Instituut in Dibevo-Vakblad nr.1.

70 jaar Huisdier Kennis Instituut in het Dibevo-Vakblad