24 juni 2020 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten,

Aantal tekenbeten stijgt, maar minder meldingen van tekenbeten in juni

Uit landelijk onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% is gestegen. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten is gestegen. In juni en juli is een tekencheck extra belangrijk omdat er dan een piek is in het aantal tekenbeetmeldingen. In de afgelopen weken zijn er echter veel minder tekenbeten gemeld dan het gemiddelde over de laatste 7 jaar.

Tekenbeet

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de voorgaande 5 jaar door een teek gebeten is, terwijl dit in 1996 nog maar 6% was.

Piek in tekenbeetseizoen

In juni en juli piekt het tekenbeetseizoen: de helft van alle tekenbeetmeldingen komt in deze maanden binnen. Op zich is dat logisch: teken zijn dan heel actief en er trekken extra veel mensen de natuur in.

Het RIVM en Wageningen University, de makers van Tekenradar.nl hebben geen verklaring voor het kleinere aantal tekenbeten in de afgelopen weken. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door de corona-uitbraak anders recreëren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na een bezoek aan een groene omgeving.

Grafiek tekenbeten juni 2020
Wekelijks aantal tekenbeetmeldingen in 2020 (rode lijn) en het 7-jaarsgemiddelde (Bron: Tekenradar.nl)

Bevolkingsgroei

Als er meer mensen zijn, kunnen er ook meer mensen een tekenbeet krijgen. Zo’n 9% van de groei van het totale aantal jaarlijkse tekenbeten sinds 1996, komt door de bevolkingsgroei. Opvallend is dat sinds 1996 het aantal tekenbeten wat minder hard steeg, dan het aantal diagnoses van de ziekte van Lyme. Dit zou kunnen komen doordat de ziekte van Lyme tegenwoordig sneller herkend en behandeld wordt.

Meer tekeninfo op Huisdierenspecialist

Het kan zeker geen kwaad om je klanten te blijven waarschuwen om zichzelf en hun dieren te controleren op teken en te wijzen op de gevaren. Dat kan bijvoorbeeld door deze pagina op Huisdierenspecialist te delen met je klanten. Dat kan bijvoorbeeld in een nieuwsbrief of op social media.