Sinds kort is er op de website ikzoekbaas.nl een tabblad bijgekomen: ‘ex-proefdieren’. Mensen kunnen via de Dierenbescherming knaagdieren, honden en wellicht in de toekomst ook katten of andere dieren adopteren.
Met dit mooie initiatief stelt de Dierenbescherming haar bemiddelingssite nu ook open voor onderzoeksinstituten die werken met proefdieren. Zij kunnen ervoor kiezen dieren die niet nodig zijn in experimenten te herplaatsen als huisdieren bij mensen thuis. Het gaat nu met name om ratten en muizen, diersoorten die veel gebruikt worden, maar af en toe staan er ook Beagles op de site.
Klanten vertellen over ex-proefdieren
Elly von Jessen, beleidsmedewerker van de Dierenbescherming, vertelt dat het vaak gaat over ‘overschotdieren’. “Dieren die niet gebruikt zijn voor dierproeven, of die zijn ingezet voor de fokkerij van proefdieren. In de meeste gevallen verlaten proefdieren het pand namelijk niet levend. Hoewel wij tegen dierproeven zijn, vinden we wel degelijk dat deze dieren nog een kans verdienen op een gelukkig leven.
De muizen en ratten die bijvoorbeeld gekweekt zijn voor dierproeven, zijn in de regel geweldig tamme dieren die super geschikt zijn als huisdier. Regelmatig verwijzen dierenspeciaalzaakondernemers hun klanten door naar de dierenopvang. Misschien is het voor hen ook interessant om ze te wijzen op de mogelijkheid om een ex-proefdier aan te schaffen.”
Samenwerken
Elly von Jessen: “Weet je wat het is: het feit dat de Dierenbescherming tegen dierproeven is, wil niet zeggen dat we niet kunnen samenwerken. We zien met lede ogen aan hoeveel dierproeven er elk jaar nog worden gedaan en dat in onderzoeksvoorstellen vaak nog te weinig kritisch wordt gekeken of een dierproef nu wel echt nodig is.
Maar enkel kritiek hebben, vinden we te gemakkelijk. We moeten ons blijven realiseren dat dierproeven ons allemaal aangaan. We willen veilige vaccins en pillen. Door initiatieven zoals het dierdonorcodicil, maar ook de herplaatsing van ex-proefdieren, kunnen we zelf wel iets betekenen voor de dieren. En nog steeds tegen dierproeven zijn.”