Aeres Hogeschool Dronten start een bijzondere pilot in samenwerking met Hulphond Nederland. Vier honden worden opgeleid tot hulphond in een huis waar ook studenten wonen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van een huiselijke omgeving op de hond. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen deze omgeving en een kennel.
Een hulphond wordt gemiddeld met zeven weken oud bij een gastgezin van Hulphond Nederland geplaatst. Na ongeveer een jaar heeft de hond voldoende opvoeding gehad en maakt hij de overstap naar het opleidingscentrum van de stichting. Hier start de hond de tweede fase van het trainingstraject. De hond wordt getraind om dienst te gaan doen als hulphond. Vanuit het gastgezin is het voor de hond een hele omschakeling naar het opleidingscentrum waar hij met meerdere honden in een kennel verblijft. Om deze fase op te vangen, is de samenwerking tussen Hulphond Nederland en Aeres Hogeschool Dronten gestart. Met ‘Het Hulphondenhuis’ wordt de gezinssituatie nagebootst en wordt een alternatief geboden voor de fase in het opleidingscentrum. Het Hulphondenhuis is een huis waar de studenten samen met de hulphonden wonen.
Verantwoordelijkheid dragen
De vier studenten Diergezondheid & management van Aeres Hogeschool Dronten zijn geen doorsnee studenten. Ze dragen de verantwoordelijkheid van vier hulphonden in opleiding. Voeren, wandelen en trainen staan op de takenlijst. De studenten moeten zich aan strenge voorwaarden houden en hebben diverse trainingen achter de rug. Elke week komt er een instructeur van Hulphond Nederland langs om de studenten te begeleiden bij het trainen van de honden. Natuurlijk vraagt het ook om aanpassingen. Zo gaan de honden gewoon mee naar school en moet er altijd iemand aanwezig zijn in Het Hulphondenhuis, óók tijdens vakanties en weekenden. Maar ondanks dat is het een prachtige leersituatie voor de honden én de studenten.
“Wij zijn erg blij met de samenwerking met Aeres Hogeschool Dronten. Mede door de praktische instelling van de betrokken medewerkers is de start van Het Hulphondenhuis in relatief korte tijd mogelijk gemaakt”, aldus Jessica van den Hurk, van het Expertisecentrum van Hulphond Nederland. “Wij hebben de ambitie om vanuit deze basis samen met Aeres Hogeschool Dronten verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van hulphonden in hun eerste fase van de opleiding.”
Ook Aeres Hogeschool Dronten is blij met de samenwerking. Sandra Haven, docent Diergezondheid & management: “Studenten leren samenwerken en leren over de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf. Ook kunnen ze Hulphond Nederland voorzien van nieuwe ideeën en mogelijkheden tot onderzoek. Voor beiden een win-win situatie!”