Binnenkort hoeven de RI&E’s voor dierenspeciaalzaken en dierenpensions (en straks ook trimsalons) niet meer gecontroleerd te worden door een arbodienst. Deze RI&E’s krijgen dan een groen vinkje als teken dat ze zijn erkend voor de toetsingsvrijstelling. Als je 25 medewerkers of minder in dienst hebt, hoef je de RI&E daarom niet te laten toetsen. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.
Week van de RIE
Veel ondernemers weten wel wat een RI&E is, maar doen er niets mee omdat ze denken dat het veel moeite, tijd en energie zal kosten en weinig oplevert. Toch is het invullen van een RI&E echt niet ingewikkeld. Je moet er gewoon even voor gaan zitten.
Belangrijk is een RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid de RI&E via de Arbowet verplicht heeft gemaakt voor alle ondernemers met personeel: de Arbeidsinspectie controleert hier dan ook op. Vandaar dat de week van 15 tot 19 juni is bestempeld tot de Week van de RI&E.
Waarom een RI&E?
Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle risico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor je personeel en je bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico. Bovendien levert een veilige en gezonde werkplek voordelen: bedrijven die actief zijn op het gebied van veilig en gezond werken, hebben meer tevreden medewerkers (=productie), een betere positie op de arbeidsmarkt en blijken ook andere processen vaak beter op de rit te hebben.
NB: als je geen RI&E hebt en er blijkt een gezondheidsprobleem, dan kun je aangemerkt worden als een werkgever die niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan. In dat geval loop je het risico dat de verzekeringsmaatschappij de ziektekosten niet vergoedt.
Wanneer is een RI&E verplicht?
Met behulp van het volgende stroomschema kun je bepalen of je volgens de Arbowet verplicht bent een RI&E uit te voeren.