2 december 2015

Alsnog verbod op meegeven van plastic tasjes per 1 januari 2016

Plastic tasjes - verbod

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tassen gaat alsnog in op 1 januari 2016. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In november liet het ministerie nog weten dat een verbod op die datum niet haalbaar was vanwege het onverwachte vertrek van staatsecretaris Mansveld, maar ook omdat nog onvoldoende duidelijkheid was over een voorgenomen publiciteitscampagne.

Die onduidelijkheid blijft voor een deel bestaan. Staatssecretaris Dijksma streeft ernaar om het verbod te publiceren tussen 17 december 2015 en Kerst, na behandeling in de Tweede Kamer op 17 december. Daarmee kan het verbod alsnog per 1 januari 2016 ingaan en dan moet ook de informatiecampagne beginnen. Hoe die campagne wordt vormgegeven, is niet bekend.

Dibevo hecht niettemin grote waarde aan een publiciteitscampagne: de consument moet weten dat het vragen van geld voor een tasje geen bedenksel van de detaillist, maar simpelweg een wettelijke verplichting is.

Overgangstermijn

Ondanks dat het verbod meteen op 1 januari van kracht is, wil het ministerie de eerste maanden van 2016 tot een overgangstermijn bestempelen. Dat kan betekenen dat er niet meteen boetes worden uitgedeeld, maar dat detaillisten eerst een waarschuwing krijgen. Na een nieuwe overtreding volgt alsnog een boete, al is de hoogte daarvan nog onduidelijk.

Uitzonderingen

Plastic tasjes zijn wel toegestaan als de voedselveiligheid in het geding is of om voedselverspilling tegen te gaan. Deze uitzondering geldt vooralsnog alleen voor humane levensmiddelen. Dibevo heeft al aangegeven die basis te smal te vinden. De uitzonderingen die gelden voor levensmiddelen voor mensen zouden ook moeten gelden voor diervoeding. Als er bijvoorbeeld voeders vanuit grootverpakkingen in kleinere verpakkingen worden doorverkocht, zal omwille van de hygiëne (net als bij de supermarkt) de plastic verpakking als primaire verpakking gelden. Dat geldt ook voor de verkoop van ingevroren of gekoeld (vers) voer voor (tropische) vissen, honden, katten, knaagdieren, of levende voedseldieren (denk aan krekels) voor herpeten.

Veelgestelde vragen

Zie je hieronder geen tekst? Log dan eerst in met je Dibevo-lidmaatschapsgegevens.