8 maart 2024 | Dossier: Evenementen,

ANIDO 2024: focus op duurzaamheid, gezondheid en dierenwelzijn

De organisatoren van de 23ste ANIDO kijken met tevredenheid terug op de tweejaarlijkse huisdierenvakbeurs in Kortrijk. De beurs trok 135 exposanten en 4.906 bezoekers, een stijging van 11% ten opzicht van de vorige editie in 2022. Hiermee zit de  ANIDO weer op het ‘pre-covid’ bezoekersaantal van de editie 2020 die vlak voor de coronapandemie plaatsvond.

ANIDO 2024

De helft van de exposanten op ANIDO kwamen niet uit België. Ook ruim 28% van de bezoekers was afkomstig van buiten de Belgische grenzen. Opvallend was vooral de toename van het aantal bezoekers uit Nederland (16,2%) en Frankrijk (10,2%).

Trends & ontwikkelingen

Op ANIDO bleek dat duurzaamheid een cruciaal aandachtspunt blijft voor talloze fabrikanten en leveranciers. Leveranciers zoeken actief naar grondstoffen, verpakkingen en productieprocessen die een zo minimaal mogelijke impact hebben op het klimaat en het milieu. Steeds meer consumenten kiezen voor producten die goed zijn voor de mens, het dier én de natuur.

ANIDO 2024

Een andere trend die op ANIDO duidelijk naar voren kwam, was de toegenomen focus op de gezondheid en het welzijn van huisdieren. Diverse exposanten pakten bijvoorbeeld uit met volledig natuurlijke producten of met supplementen, die de algemene gezondheid van het dier bevorderen of inspelen op specifieke problemen. Daarnaast presenteerden verschillende standhouders accessoires waarmee het baasje en de hond samen kunnen sporten. 

Verder blijft de humanisering van het huisdier zich verder ontwikkelen. Zo introduceerden verschillende standhouders plantaardige en zelfs vegan voeding/snacks. Ook de opkomst van hondensnacks op basis van collageen past in deze trend.


Winnaars New@ANIDO-Awards

Aan het slot van de eerste dag van ANIDO werden de winnaars van de wedstrijd New@ANIDO bekend gemaakt. De volgende producten en leveranciers vielen in de prijzen:

Categorie Voeding
 1. BestFriendPost (Van der Basch Trading): eetbare ansichtkaart voor honden
 2. Cavalor Sportmash Recup (Versele-Laga): een eiwitrijke mash voor paarden
 3. Woofelicious-kerstdessert (Woofelicious): kerstdessert voor honden
Categorie Accessoires
 1. TouchMe PET (Fixmer Belgium): een parfum waarvan de geur vrijkomt na aaien
 2. Karao-audioknop (Flink Pet Products): communiceren met de hond door instructies op te nemen
 3. D&D Home X I Love Happy Cats (Laroy Group): collectie ontworpen door kattengedragstherapeute Anneleen Bru
Categorie duurzaamheid
 1. 100% Natural Dry shampoo & Conditioner Spray in 1 (Frenky Lewis): een natuurlijke en vegan shampoo.
 2. Eco Friendly kippenvoer (Hobby First): kippenvoer geproduceerd met circulaire en/of lokale grondstoffen
 3. Snoety (Coolpets.biz): snuffelmateriaal gemaakt van duurzame grondstoffen.

  ANIDO 2026

  De volgende editie van ANIDO wordt vroeger in het seizoen gehouden dan normaal, namelijk op 25 & 26 januari 2026 en wederom in Kortrijk Xpo.