12 januari 2015

Azuurblauwe gekko op lijst CITES-B-dieren

Sinds 20 december 2014 is er een nieuwe CITES-soortenlijst (Verordening (EU) nr. 1320/2014) van kracht. Dit betekent dat de oude Soortenlijst vervalt. De belangrijkste wijziging voor onze branche is dat de Lygodactylus williamsi, de azuurblauwe gekko, nu op de lijst van CITES-B-dieren staat.

Ernstig bedreigd

De azuurblauwe gekko is volgens de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aangemerkt als ernstig bedreigd en endemisch in een klein gebied van Tanzania. Omdat er binnen de Europese Unie wordt gehandeld in (wilde exemplaren van) deze soort is in overleg met Tanzania besloten om levende specimens van deze soort op te nemen in Bijlage B.

CITES-B-dieren in de dierenspeciaalzaak

Het komt regelmatig voor dat CITES B-dieren worden aangeboden aan dierenspeciaalzaken. Hoe kun je daarmee omgaan? Mag je als detaillist de dieren aankopen en weer verkopen? Het antwoord op deze vragen vind je in het document ‘Hoe om te gaan met bezit en overdracht van CITES B-dieren’. Het bestand bevat ook een model-overdrachtsverklaring.

Zie je geen downloadknop? Log dan eerst in als Dibevo-lid.