De Fraudehelpdesk waarschuwt voor fraude met bankcheques. Veel ondernemers zijn vergeten hoe bankcheques werken omdat ze al sinds 2000 zijn afgeschaft. In veel landen is de cheque echter nog een heel gangbaar betaalmiddel.
Een cheque is geen geld
Door gebrek aan kennis bij Nederlanders lukt het oplichters hun slag te slaan. Wat veel mensen niet (meer) weten is dat een cheque geen geld is, maar een betalingsbelofte. De uitschrijver van de cheque (trekker) belooft het bedrag op de cheque naar de ander (begunstigde) over te boeken. Het kan zijn dat de cheque niet is gedekt, bijvoorbeeld omdat de trekker onvoldoende geld op zijn rekening heeft.
Voorschotfraude
Criminelen gebruiken de cheque om zogeheten voorschotfraude te plegen. In deze vorm van fraude stellen ze de gedupeerden iets waardevols in het vooruitzicht. Het slachtoffer wordt vaak gevraagd eerst zelf nog een aantal betalingen te doen. Vaak schrijven de oplichters ook ‘per ongeluk’ een te hoog bedrag op de cheque met het verzoek dit alvast terug te boeken.
Laat bankcheques afhandelen op basis van na-incasso
Cheques kunnen op twee manieren worden afgehandeld door de bank: op basis van na-incasso en onder gewoon voorbehoud (OGV). Bij de eerste manier wordt het geld pas op de rekening bijgeschreven nadat de bank het van de trekker heeft gekregen. Bij OGV staat het geld wel alvast op de rekening en vervolgens gaat de bank de cheque verifiëren. De termijn waarin dat gebeurt verschilt per bank.
Het is aan te raden om bankcheques op basis van na-incasso te laten afhandelen. Op die manier wordt het geld pas door de bank op de rekening bijgeschreven als het er daadwerkelijk is.