7 januari 2022 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid, Wet- en regelgeving,

Betaalautomaat vervangen? Laat je (nog) niet verleiden

Alle Nederlandse Maestro en V-Pay pinpassen worden vanaf 2023 vervangen voor een Visa Debit of Debit Mastercard. De nieuwe technologieën die de bestaande pinpassen vervangen, worden in andere Europese landen al gebruikt en moeten ervoor gaan zorgen dat Nederlandse betaalpassen op meer plaatsen kunnen worden gebruikt. Omgekeerd kunnen op deze manier ook meer buitenlandse passen worden gebruikt in Nederland. Gemakkelijker overal betalen voor iedereen dus.

Om de overgang naar nieuwe pinpassen mogelijk te maken moeten komend jaar alle betaalautomaten worden aangepast of vervangen. In de meeste gevallen zal dit geregeld zijn door een software-update op jouw pinautomaat, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om de betaalautomaat te vervangen. Dit gaat vooral om oudere betaalautomaten en pinautomaten die alleen Maestro accepteren. Kijk zeker even wat dit voor jou betekent en wat jij voor deze overstap moet regelen. 

Dwingende telefoontjes

Nu dit nieuws bekend is, zal je als ondernemer door banken en betaalinstellingen telefonisch worden benaderd met een mooie aanbieding om de overstap naar de nieuwe kaartsoorten voor jou gemakkelijk te maken.

Een Dibevo-lid werd onlangs benaderd met zo'n aanbieding. Een nieuw pinapparaat voor de helft van het geld. Hij is telefonisch akkoord gegaan en vervolgens de overeenkomst ondertekend. Maar achteraf kwam hij erachter dat de transacties voortaan via het bedrijf lopen waar hij de pinautomaat heeft gekocht in plaats van via de bank. Iets wat hem niet duidelijk werd aan de telefoon. Gevolg is dat de transactiekosten voor hem nu een stuk hoger zijn.

Blijf alert

Let dus op met telefonische acquisitie. Zet nergens je handtekening voordat je precies weet waarvoor je tekent en wat de financiële consequenties hiervan zijn. Laat je niet onder druk zetten om ergens telefonisch mee akkoord te gaan – zeker niet als je in de dagelijkse drukte zit. Ons advies is om te vragen het aanbod naar je op de mail te zetten. Zo kun je op een rustig tijdstip het aanbod bekijken en uitzoeken of het wel écht een goede aanbieding is voor jou.

Nog even geduld...

Eind januari komen we met meer informatie. Dit kun je gewoon rustig afwachten, voordat je besluit in te gaan op een aanbod.