1 juli 2013

Welk btw-tarief voor pindanetjes?

Welk btw geldt er op pindanetjes en doppinda's?

Hoewel het zonnetje zich eindelijk laat zien, gaan veel ondernemers alweer aan de slag met de prijsstellingen voor de najaarsproducten, zoals pindanetjes en doppinda's. Maar hoe zat het ook alweer met de btw-tarieven van deze producten?

In 2010 heeft Dibevo bij het ministerie van Financiën om duidelijkheid gevraagd over het te hanteren btw-tarief. Het antwoord van het ministerie geldt nog steeds en luidt als volgt:

  • stro en veevoeders vallen sinds 1968 onder het verlaagde tarief;
  • onder veevoeders wordt verstaan de voor vee bestemde voedermiddelen en mengvoeders zoals gedefinieerd in de Kaderwet diervoeders;
  • daarbij is gesteld dat niet alle voedermiddelen die in deze wet worden genoemd onder de post vallen omdat deze wet ook betrekking heeft op voeders aan andere dieren dan aan vee (zoals aan huisdieren);
  • verder is gesteld dat (meng)voeders voor vogels in de vrije natuur niet onder de post vallen en daarmee dus niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief.

Conclusie

Pinda’s in netjes en doppinda’s zijn voeders bedoeld voor vogels in de vrije natuur en vallen, mede gelet op het bovenstaande, onder het verhoogde btw-tarief van 21%.