24 mei 2012

Dibevo pleit voor uitstel btw-verhoging

kassabon

Als de btw-verhoging per 1 oktober ingaat, levert dit voor ondernemers ongewenste prijseffecten op. Daarom pleit Dibevo voor uitstel tot 1 januari 2013.

De verwachting is dat de btw-verhoging het consumentenvertrouwen nog verder zal aantasten met als gevolg dat de klant de hand meer op de knip houdt. Samen met lobby-partners MKB-Nederland en Detailhandel Nederland heeft Dibevo zich fel verzet tegen de verhoging en tegelijkertijd het moment van invoering ter discussie gesteld. Nu invoering van de verhoging waarschijnlijk niet meer tegen te houden is, vindt Dibevo dat verhoging van de btw niet dit jaar, maar op zijn vroegst per 1 januari 2013 mag ingaan.
Inmiddels is er namens alle Nederlandse winkeliers een brandbrief gestuurd naar het kabinet en parlement.

Henk van Houwelingen van Dibevo: “Bedrijven hebben veel last van een dergelijke verhoging. De boekhouding en facturatie moet hierop worden aangepast en prijzen opnieuw gecalculeerd. In veel gevallen is de product-prijsmix al gecalculeerd en niet meer aan te passen. Vooral voor producten met een psychologische prijsstelling, die bijvoorbeeld van € 9,98 naar € 10,19 gaan. Dit soort prijseffecten werkt averechts op de consumentenbestedingen.”

Verhoging btw ook van invloed op dierenpensions en trimsalons

Behalve de detailhandel krijgen ook dierenpensions, trimsalons, hondenuitlaatservices en dierencrematoria te maken met de btw-verhoging. Hoewel de tijd er niet rijp voor is, probeert Dibevo voortdurend om voor deze bedrijven het verlaagde btw-tarief op de politieke agenda te krijgen.

Lees ook: BTW-verhoging schaadt economie direct