26 oktober 2017 | Dossier: Veiligheid,

Bewakingsbeelden winkels vaak onbruikbaar

Politie en justitie slaan alarm over de slechte kwaliteit van bewakingsbeelden bij winkels. Bijna de helft van de winkeliers maakt beelden waarop mensen niet te herkennen zijn, blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit een onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Beeld beveiligingscamera

Drie op de tien winkels gebruikt helemaal geen beveiligingscamera’s, blijkt uit de steekproef onder tweehonderd winkeliers. Bij andere winkels is sprake van een gedateerd systeem. “Het komt voor dat beelden worden opgeslagen op een VHS-recorder, met ouderwetse videobanden”, zegt landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap. Ook zijn camera’s volgens hem vaak slecht opgehangen, bijvoorbeeld zo dat je een overvaller niet recht in het gezicht kunt kijken.

Beter instellen en ophangen

Politie en justitie roepen ondernemers op hun apparatuur in orde te maken, zodat de pakkans van criminelen omhoog kan. Dat hoeft niet duur te zijn en is vaak een kwestie van bestaande camera’s beter instellen en ophangen, stelt Van der Stap. “Voor een investering van zo’n duizend euro is het beeld al veel beter bruikbaar.” Hij adviseert retailers ook een camera op de buitenkant van hun winkel te richten en hun camera’s aan te melden bij politiedatabank Camera in Beeld, waardoor de politie bij een misdrijf snel beelden uit de omgeving kan opvragen.