06 maart 2018 | Dossier: Wet- en regelgeving

CITES-regelgeving mag ondernemers niet op achterstand zetten

Het nut van de CITES-regelgeving heeft zich ruimschoots bewezen, maar Dibevo vindt dat het CITES-bureau dat niet mag gebruiken om ondernemers in onze branche op een achterstandspositie te zetten ten opzichte van hun collega’s in de EU. Dit en meer kwam aan de orde tijdens een gesprek dat Dibevo had met Rob van Lint, de inspecteur-generaal van de NVWA.

NVWA

Veel Dibevo-leden ondervinden namelijk grote problemen door de soms rigide manier waarop het CITES-bureau de regelgeving uitlegt en de gevolgen die dat veroorzaakt.

Verder pleitte Dibevo om de controlerende taak van de NVWA ook tot een daadwerkelijk uitvoerende taak te maken (dat doet nu het CITES-bureau) waarbij nog meer dan nu het geval is rekening moet worden gehouden met zowel het welzijn van het gezelschapsdier als de specifieke belangen van de bedrijven in onze sector.

Naar aanleiding hiervan werd afgesproken dat de reguliere werkcontacten die Dibevo’s Gerrit Hofstra al heeft met de NVWA zullen worden geïntensiveerd, zodat hij nog sneller voor leden op kan treden. Dibevo-voorzitter Joost de Jongh blijft contact onderhouden met de inspecteur-generaal zelf.