3 februari 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Klanten, Wet- en regelgeving,

Click & collect biedt nauwelijks meerwaarde voor Dibevo-branche

Nu de lockdown wordt verlengd, zijn we nog maar een paar weken verwijderd van wat je sinister een ‘coronajubileum’ zou kunnen noemen. De invoering van ‘click & collect’ in de detailhandel heeft in onze branche alleen effect op de retail die als niet-essentieel wordt bestempeld, zoals tuincentra, maar ook landwinkels die minder dan 70% aan diervoeding en -benodigdheden verkopen. Toch mochten veel van deze winkels al eerder een afhaalfunctie inrichten als ze diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren.

Click & collect

Tuincentra en landwinkels die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, blijven dus gesloten. Dat het bestellen en afhalen van producten bij winkels wordt toegestaan, is enerzijds om ondernemers meer perspectief te geven, en anderzijds om de druk op de pakketdiensten te verminderen, zo stelt het kabinet. Veel producten worden nu online gekocht en thuisbezorgd.

Voor ‘click & collect’ gelden wel strenge voorwaarden om te voorkomen dat de winkelgebieden te druk worden. Klanten moeten hun bestelling thuis en minimaal 4 uur van tevoren maken, en in een afsproken tijdslot ophalen aan de deur van de winkel. Ruilen en retourneren is niet mogelijk.

Zo weinig mogelijk contactmomenten

Met de oprukkende Britse coronavariant is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk contactmomenten zijn. Bedrijven die werknemers met een kantoorbaan in dienst hebben (bijvoorbeeld bij leveranciers) worden opgeroepen om bestaande afspraken over naar het werk komen, opnieuw tegen het licht te houden. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet.

Halen en brengen van dieren door trimsalons

Een punt waar Dibevo gisteren al speciale aandacht voor heeft gevraagd zijn de trimsalons. Die mogen op dit moment alleen trimmen als het welzijn van een dier in het gedrang komt. Het pijnpunt is dat dat alleen mag als dieren bij de klant opgehaald en weer thuisgebracht worden.

Het click & collect-systeem is een eerste stap om ook niet-essentiële publieke plaatsen een beetje te openen. Dibevo vindt dat het vanuit dat oogpunt niet meer dan redelijk is om die versoepeling ook voor trimsalons te laten gelden en in ieder geval het halen en brengen te schrappen uit de beperkende maatregelen. Er is geen enkele reden om het halen en brengen van huisdieren in stand te houden. Per slot van rekening is het brengen en halen van één hond of kat door de eigenaar veel malen veiliger dan dat je als trimmer van huis naar huis gaat om dieren op te halen.

Steunmaatregelen van de koude kermis

Door de kwartaalbenadering van de overheid kunnen dierenpensions, tuincentra, landwinkels en trimsalons die gebruikmaken van de steunmaatregelen van een koude kermis thuiskomen. Als je in 2020 bijvoorbeeld toch een redelijke zomer hebt kunnen draaien, dan kan dat tot vervelende effecten leiden. Als dat zo is, laat het ons dan weten op info@dibevo.nl. Meld ons ook als je andere problemen/knelpunten ervaart, bijvoorbeeld met de handhaving.