2 november 2021 | Dossier: Klanten, Personeel, Veiligheid,

De comeback van het mondkapje

We dachten er met zijn allen vanaf te zijn, maar het mondkapje maakt een flinke comeback. Het kabinet heeft besloten dat het dragen van een mondkapje weer verplicht wordt in supermarkten en andere winkels, dus ook dierenspeciaalzaken en tuincentra. Maar wat zijn de consequenties voor andere bedrijven in onze branche?

Mondkapje

De rentree van het mondkapje is een van de maatregelen die het kabinet bekendmaakte tijdens de zoveelste corona-persconferentie. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde de maatregelen onvermijdelijk omdat de cijfers in de ziekenhuizen blijven oplopen. Naast de mondkapjesplicht wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’ en het blijven volgen van de basisregels benadrukt. 

Wat betekent dit voor jou? 

Dierenspeciaalzaken en tuincentra
Bij deze publieke locaties zijn mondkapjes vanaf 6 november weer verplicht. Als je het handig vindt, kun je deze poster gebruiken voor bij de ingang.

Dierenpensions
Aangezien de entree en de ontvangstruimte de enige publieke binnenruimtes zijn in een dierenpension, geldt alleen daar de mondkapjesplicht. Het is handig klanten al bij de ingang duidelijk te maken dat er een mondkapje gedragen moet worden. Daarvoor kun je deze poster gebruiken.

Trimsalons
Zit de trimsalon in een winkel en dus op een publieke plaats, dan is een mondkapje vanaf 6 november verplicht. Kan de klant niet zelf naar binnen en werk je op afspraak? Dan is er sprake van een besloten plaats. Overdracht kan dan buiten de trimsalon plaatsvinden. Advies is om bij de overdracht van het huisdier de 1,5 meter afstand zo goed mogelijk te bewaken en als dat niet kan bij voorkeur een mondkapje te dragen. Dit laatste is niet verplicht.

Let wel: de klant mag niet bij de trimsalon naar binnen kunnen lopen, want dan is het wél een publieke plaats. 

Is de trimsalon onderdeel van een winkel en af te sluiten (zodat de klant niet zelf naar binnen en buiten kan), dan is het een besloten plaats en mag de klant het huisdier ook gewoon aan de buitendeur brengen. 

Hondenscholen
De maatregelen zoals nu bekend, zijn voor hondenscholen onduidelijk. En dat is niet de eerste keer. Wij hebben de overheid direct om opheldering gevraagd. Zodra hierover meer bekend is, lees je dat op deze website. Dibevo gaat er vanuit dat een hondenschool als publieke plaats wordt aangewezen wanneer het om een binnenlocatie gaat. Dus is een mondkapje vanaf 6 november verplicht. Buiten geldt dan geen mondkapjesplicht. 

Meer aandacht voor de basisregels 

Tijdens de persconferentie werd nog maar eens het belang van het naleven van de basisregels benadrukt. Hoe beter we ons hieraan houden, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn, zo is de redenering. Voor wie het 'even is ontschoten': onder de basisregels verstaat het kabinet:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes. 

Vooruitblik 

Het kabinet overweegt ook om het coronatoegangsbewijs verplicht te maken op de werkvloer en op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd en bovendien moet de Tweede Kamer er nog mee instemmen.

Het kabinet bekijkt op 12 november of extra maatregelen nodig zijn.