20 november 2013 | Dossier:

Contactloos betalen en uw betaalautomaat

Contactloos betalen

Bent u van plan om binnenkort een nieuwe betaalautomaat aan te schaffen? Dan is het misschien wel slim om een automaat te kiezen die geschikt is voor contactloos betalen.

Smartphone en betaalpas

Sinds september loopt in Leiden een proef met het betalen via een mobiele telefoon. Klanten kunnen bedragen tot € 25 pinnen door hun smartphone bij de betaalautomaat te houden. Voorwaarde is dat zowel de betaalautomaat als de telefoon met elkaar kunnen praten via een speciale NFC-chip. Dat is mooi bedacht natuurlijk, maar het is niet te verwachten dat er in 2014 veel consumenten met zo’n NFC-telefoon rondlopen.

Maar banken hebben nog een middel om de acceptatie van contactloos betalen te versnellen: de betaalpas! ABN AMRO en ING zijn inmiddels gestart met de distributie van passen met een NFC-chip. Dat betekent dat volgend jaar enkele miljoenen consumenten zo’n nieuwe pas in hun portemonnee hebben. Contactloos betalen komt daarmee sneller dichterbij dan u misschien had gedacht.

Is uw betaalautomaat te upgraden?

De komende jaren zullen naar verwachting alle nieuwe betaalautomaten uitgerust zijn met een NFC-chip. Met zo’n automaat kunt u in de toekomst alle contactloze pinbetalingen accepteren; het maakt niet uit of de klant met een pas of een smartphone betaalt.

De kans is groot dat u nog niet toe bent aan aan een nieuwe betaalautomaat, maar dat u zich wel alvast wilt voorbereiden op de nieuwe manier van betalen. Dat roept allemaal vragen op: is uw huidige betaalautomaat te upgraden of ontkomt u niet aan een vervanging? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u op Checkout.nl.

Checkout.nl is een initiatief van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (een samenwerkingsverband van winkeliers, horeca, tankstations en banken) en biedt onafhankelijk advies en objectieve informatie over alles rondom het afrekenpunt in de winkel, de checkout dus.