Contant geld blijft geliefd onder Nederlanders. Bijna 95% heeft tastbaar geld op zak en slechts één op de vijf personen is van mening dat cash betalen achterhaald is. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab, uitgevoerd door Motivaction onder 1.058 Nederlanders. Gemiddeld zit er een bedrag van 45 euro en 14 cent in onze portemonnee. Opvallend daarbij is dat mannen gemiddeld bijna 20 euro meer op zak hebben dan vrouwen.
Contactloos betalen
Ondanks dat consumenten graag contant geld op zak hebben, denken ze dat de toekomst er heel anders uitziet. Over tien jaar zou betalen met een mobiele telefoon tot de mogelijkheden moeten behoren vindt 69 procent. Ook contactloos afrekenen zoals bij de OV-chipkaart (57%) en betalen met een vingerafdruk (36%) staan hoog op de lijst. Of deze mogelijkheden ook echt gaan komen, is nog maar de vraag: slechts 5 procent van de Nederlanders vindt zijn bank innovatief. Wanneer consumenten online betalen, doen ze dat het liefst via iDeal (92%), PayPal (41%) of een mobiele app (21%).
Cash of toch pinnen?
Volgens Knab-oprichter René Frijters heeft de economische crisis bijgedragen aan de populariteit van contant geld. Frijters: “Contant geld is tastbaar, wat consumenten het gevoel geeft écht grip te hebben. Digitaal betaalverkeer wordt als minder overzichtelijk en daardoor minder controleerbaar gezien.”
Toch zijn deze conclusies in tegenspraak met het recordaantal pinbetalingen in 2013. Nederlandse consumenten pinden vorig jaar 7,5% meer dan in 2012. Die groei was vooral te danken aan de groei van transacties van € 0 tot € 10. Het aantal pinbetalingen in deze kleine bedragen-categorie steeg met bijna 130 miljoen (16,6%) tot een totaal van ruim 907 miljoen. Dat is meer dan een derde (35%) van alle pintransacties.
Bronnen: Knab en Betaalvereniging Nederland