4 december 2023 | Dossier: Veiligheid,

Cybersecurity: hoe weet je of je het juiste doet?

Je digitale veiligheid is belangrijker dan ooit. Je neemt daarvoor al de nodige cybersecuritymaatregelen (toch?). Maar is het voldoende? Hoe weet je of je het juiste doet in een snel veranderende omgeving? Het Digital Trust Center heeft een online forum opgezet waar ondernemers terecht kunnen met hun cybersecurityvragen, waar experts ondernemers op weg helpen, waar tips worden uitgewisseld en waar je bovenop de actualiteit zit.

DTC Community

Het Digital Trust Center, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, deelt belangrijk nieuws en urgente cyber-alerts op het DTC Community-forum. Als er bijvoorbeeld kwetsbaarheden zijn in veelgebruikte systemen zoals Citrix en Windows Exchange Servers, word je hier direct over geïnformeerd via een cyber-alert zodat je hier snel actie op kunt (laten) ondernemen. Dit verkleint het risico op een cyberincident aanzienlijk.  Het online forum heeft inmiddels ruim 2.500 leden en er komen dagelijks nieuwe leden bij.

Overweldigend

Als je niet dagelijks bezig bent met cybersecurity, kan alle informatie die je over dit onderwerp leest of hoort, soms overweldigend zijn. Waar begin je als je verantwoordelijk bent voor cybersecurity in het bedrijf en hoe zie je door de bomen het bos weer? De DTC Community is er voor iedereen die aan de slag wil met cybersecurity, van starters tot professionals. Zo kun je vragen stellen aan experts in dit vakgebied, bijvoorbeeld over cyberbewustwording binnen je bedrijf, omgaan met ransomware of de ervaringen van anderen. Ook zijn er themaruimtes, zoals de NIS2-themaruimte, waar leden met elkaar in gesprek zijn over specifieke onderwerpen.

DTC Community

Ben je ondernemer of (mede)verantwoordelijk voor de cybersecurity binnen je bedrijf? Sluit je dan (kosteloos) aan bij de DTC Community.

Samen Digitaal Veilig

Een andere manier om aan de digitale veiligheid van je bedrijf te werken, is deelnemen aan het platform ‘Samen Digitaal Veilig’. Met een kleine inspanning kun je de digitale veiligheid van je bedrijf met mar liefst 80% verbeteren. Neem bijvoorbeeld je medewerkers: zij zijn een belangrijke schakel als het gaat om veiligheid. Als zij een paar minuten per jaar investeren in preventie betaalt dat zich snel uit in een hogere veiligheid van je bedrijf.

Als je een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten. Daarom is Dibevo een samenwerking aangegaan met het platform Samen Digitaal Veilig. Dit online platform biedt onder meer een leeromgeving met video’s voor medewerkers en een risico-inventarisatie voor ondernemers.

Ben je lid van Dibevo? Dan kun je kosteloos de eerste stappen zetten naar digitale veiligheid. Wacht niet totdat je gehackt wordt en spijt als haren op je hoofd krijgt, maar meld je nu aan via samendigitaalveilig.nl/dibevo.