15 oktober 2012 | Dossier:

Geld besparen door de juiste bandenspanning

In de uitvoering van het mvo-beleid van Dibevo is de juiste bandenspanning een eerste stap.

Tijdens de Dibevo-Vakbeurs zijn er 230 auto's gecontroleerd op de juiste bandenspanning. Dit leverde een besparing op aan brandstof en banden van ruim 6.000 euro. Per auto is dit gemiddeld € 28,50.

Onderspanning

Van het totaal aantal gecontroleerde auto's had 70,4% onderspanning. Dit is veel meer vergeleken met het landelijk gemiddelde van 63%. Daarnaast waren er 31 auto's ontdekt die een (vermoedelijk) lekke band hadden.

Milieu- en financiële besparingen

Door het grote aantal auto's met onderspanning en de vele zachte banden zijn de besparingen van deze actie erg hoog. Met deze actie is 5,6 ton aan CO2-uitstoot weten te voorkomen. Daarnaast is de uitstoot van fijnstof gereduceerd. Van de 1,5% fijnstof door bandenslijtage bij personenauto's wordt 13%, oftewel 0,2% van de landelijke uitstoot, veroorzaakt door onderspanning. Ook zijn er vele liters brandstof bespaard en leidt de juiste bandenspanning tot vermindering van de bandenslijtage.

Zelf aan de slag

Breng uw autobanden 1 keer in de 3 maanden op de juiste spanning. Dit verlaagt de uitstoot van CO2, vermindert het verbruik aan liters brandstof, vermindert bandenslijtage en verhoogt de verkeersveiligheid.