7 november 2022 | Dossier: Bedrijfsvoering, Marktinformatie,

Dibevo roept kabinet op tot actie: leefbaarheid in gevaar door druk op winkels

Dibevo heeft samen met collega-brancheorganisaties, het kabinet aangespoord tot actie om snel iets te doen aan de alarmerende situatie in de detailhandel. Winkeliers worden getroffen door een groot aantal kostenstijgingen. De hogere energiekosten, loonkosten en huren zijn bij een gelijkblijvende omzet niet meer terug te verdienen, zo blijkt uit  een onderzoek van Panteia, dat in opdracht van Dibevo en andere brancheorganisaties in de detailhandel, de effecten van deze kostenverhogingen heeft doorgerekend.

winkelstraat

Alleen al door hoge energielasten, steeds hogere huurkosten en stijgende loonkosten boekt het grootste deel van de ondernemers de komende jaren een negatief bedrijfsresultaat, zo blijkt uit het onderzoek. De brancheorganisaties roepen het kabinet op tot een beter passende tegemoetkomingsregeling voor energiekosten. Verder vragen ze om er nu eindelijk voor te gaan zorgen dat meer werken loont en de loonkosten voor ondernemers dalen. Daarbij past het niet om het wettelijk minimumuurloon vanaf 2024 te baseren op een 36-urige werkweek.

Ook wordt het kabinet gevraagd zich uit te spreken tegen extreme indexaties die verhuurders toepassen op de huren van winkelpanden.