13 januari 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Dieren door NVWA in beslag genomen door onjuist CITES-certificaat

Bij Dibevo komen berichten binnen van winkels die jonge Griekse landschildpadden verkopen zonder de juiste papieren en dat de diertjes vervolgens door de NVWA in beslag genomen worden, met mogelijk ook nog een boete. Wat is er precies aan de hand en wat kan er wel en niet? We leggen het hier even uit.

Griekse landschildpadden
Foto: Gerrit Hofstra

Voor soorten op bijlage A van de CITES-verordening geldt het hoogste beschermingsniveau. Dat betekent dat het overdragen van de dieren uitsluitend mogelijk is met een geldige vergunning. In Nederland geldt de regel dat een dier dat niet eenduidig gemerkt is (dus geen goede naadloos gesloten pootring heeft of niet is gechipped) uitsluitend met een eenmalige vergunning kan worden overgedragen.

Foto-CITES

In bijvoorbeeld Duitsland geldt dat een aantal foto’s van het jonge dier ook als eenduidig kenmerk geldt. Duitsland gebruikt dus een foto-CITES. Nederland accepteert een foto-CITES uitsluitend voor een eenmalige overdracht. Dat betekent dat je wel dieren met foto-CITES mag kopen in bijvoorbeeld Duitsland ,maar dat je deze dieren niet mag doorverkopen. As je dat toch wilt doen, dan moet je een nieuwe CITES-vergunning aanvragen.

Het verkopen van dieren met een Duitse foto-CITES door een Nederlandse aanbieder is dus niet legaal. Ons is gebleken dat een een Nederlandse leverancier (geen lid van Dibevo) van jonge Griekse landschildpadden verkoopt met een Duitse foto-CITES. Dat is dus niet legaal en daarmee kun je stevig in de problemen komen.

Zeldzame uitzonderingen

Als dieren wel eenduidig gemerkt zijn en het merkteken (ringnummer of chipnummer) is vernoemd op het CITES-certificaat, dan gaat het om een paspoortcertificaat waarmee wel meerdere overdrachten mogelijk zijn. Daarop zijn een paar zeldzame uitzonderingen (als het gaat om herkomst W (wild) of U (onbekend)), maar die zul je normaal gesproken nooit tegenkomen. Daarnaast staat dan op het certificaat dat de dieren gehouden moeten worden op de locatie die op het certificaat staat.

Maak koop ongedaan

Als je dieren hebt met een dergelijke foto-CITES die gekocht zijn van een Nederlandse aanbieder, zorg er dan voor dat dat je de koop zo snel mogelijk ongedaan maakt en stuur de dieren terug.

Vragen?

Heb je vragen over dit bericht? Stuur dan een mail naar info@dibevo.nl of bel 033-4550433.