De Dierenbescherming heeft deze week de ‘Dier & Mens Wijzer’ gelanceerd. Dit is een laagdrempelige online test waarmee potentiële huisdierbezitters kunnen checken of een huisdier wel past bij hun levensstijl en inzicht geeft waar ze allemaal rekening mee moeten houden als ze een dier in huis halen. Want het komt nog steeds voor dat mensen om verkeerde redenen aan een huisdier beginnen, met alle gevolgen van dien.
Een huisdier kan ons veel bieden: gezelschap, aanspraak, afleiding, beweging, troost en liefde. Omgekeerd kunnen wij mensen het dier ook veel moois bieden: een fijne plek om te wonen, eten, drinken, aandacht, verzorging en natuurlijk een hoop liefde. Deze mooie kanten van het samenleven met een huisdier kregen sinds het begin van de coronacrisis voor veel mensen nog meer waarde en leidde dan ook tot een toename in het aantal aangeschafte huisdieren.
Ook de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming konden meer dieren een nieuw thuis geven, een van de positieve kanten van de crisis. Toch waren en zijn er ook zorgen. Hebben mensen er wel voldoende over nagedacht? Realiseren mensen zich voldoende wat er allemaal bij de zorg voor een huisdier komt kijken, tijdens en na corona?
Ochtendmens of nachtbraker?
Met de 'Dier & Mens Wijzer' kunnen potentiële baasjes voor 8 van de meest voorkomende huisdieren nagaan of die wel in hun leven passen. Naast kat en hond zijn het konijnen, cavia's, hamsters, kippen, (zang)vogels of (aquarium)vissen.
In de app komt bijvoorbeeld de zorg tijdens de vakantie aan bod, maar dus ook of een huisdier past bij iemands levensstijl. Is iemand bijvoorbeeld een ochtendmens of een nachtbraker? Verder kan het karakter een rol spelen. Zo is het de vraag of een controlfreak past bij een eigenwijze kat die doet waar ‘ie zelf zin in heeft. Ook geeft de app inzicht in de financiën: wat kost het hebben van een huisdier eigenlijk?
Niet voor even...
Het doel van de Dier & Mens Wijzer is vooral om mensen aan het denken te zetten over of en hoe een huisdier in hun leven past. Nu, maar ook in de toekomst. Een dier heb je niet voor even, maar voor zijn hele leven!