De Europese Commissie is begonnen met het ontwikkelen van een zogeheten ‘digitaal productpaspoort’. Dit paspoort moet informatie bevatten over de samenstelling van goederen die op de Europese markt worden gebracht. Dit met de bedoeling om het hergebruik van grondstoffen en recycling te stimuleren.
Om de uitstoot van broeikasgassen en verlies van biodiversiteit tegen te gaan, en om te voorkomen dat grondstofbronnen uitgeput raken, moet Europa overschakelen op duurzame producten. Het digitaal productpaspoort is een van de middelen die de Europese Commissie inzet om dit doel te bereiken.
Als de belangrijkste informatie over de samenstelling van elk product in zo’n productpaspoort staat, kunnen afvalverwerkingsbedrijven daar beter op inspelen en zijn bedrijven in de volledige toeleveringsketen beter in staat om die materialen op een goede manier te hergebruiken, zo is het idee. Op dit moment gaat die belangrijke productinformatie namelijk verloren.
Het lijkt simpel, maar...
Om het productpaspoort tot een succes te maken, moet de hele toeleveringsketen bij het project worden betrokken. Ook zullen bedrijven met elkaar in gesprek moeten om te voorkomen dat het paspoort informatie bevat die inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten.
Het principe van het productpaspoort lijkt simpel, maar in de praktijk zitten er nogal wat haken en ogen aan die tot ongewenste bijwerkingen kunnen leiden. Op dit moment werkt de Eurpese Commissie aan een position paper die genoeg draagvlak heeft in het Europese bedrijfsleven. Dibevo volgt dit proces op de voet en waar nodig geven wij input. De verwachting is dat de Europese Commissie eind maart een voorstel zal publiceren.