11 maart 2019 | Dossier: Dierenwelzijn

Zorgen om dodelijke hondenziekte vlak over de grens

Hondenbezitters in Limburg maken zich zorgen over een dodelijke ziekte, die vlak over de grens in Duitsland de kop heeft opgestoken. Een waarschuwing op Facebook van een dierenarts in Echt is al honderden keren gedeeld door bezorgde baasjes.

Vos

Volgens het bericht zijn er in de omgeving van Niederkrüchten, niet ver van de grens bij Roermond, vossen gevonden met de ziekte van Carré, ook wel aangeduid als 'hondenziekte’. Behalve braken en diarree kan de ziekte afwijkingen aan het zenuwstelsel, het ademhalingsstelstel en de huid veroorzaken. Ook wordt de afweer van de hond door het virus aangetast. Dat manifesteert zich bij honden door spier- en stuiptrekkingen, verlamming en uiteindelijk de dood.

Het virus kan worden overgebracht door voedsel of contact met een besmet dier maar ook via kleding. Een hond kan ook via indirect contact besmet raken, door bijvoorbeeld te spelen met een tak waar eerder een besmette vos op geniesd heeft.

Tegen Carré wordt gevaccineerd. Een dier dat niet gevaccineerd is, loopt het risico besmet te raken. Zie ook het Vaccinatieschema in het Dibevo-Kenniscentrum.

Bron: 1Limburg | foto: Martin Arusalu