18 mei 2015 | Dossier:

Economische groei zet door, bedrijven investeren fors meer, winkelverkopen nemen toe

Economische groei zet door, ook voor dierenspeciaalzaken

Volgens de laatste kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zit de Nederlandse economie weer in de lift. In het eerste kwartaal van 2015 groeide de economie met 0,4%. Voor het vierde kwartaal op rij is er nu sprake van positieve cijfers. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie 2,4% groter. Opvallend is dat de investeringen van bedrijven meer dan 7% zijn gegroeid.

De cijfers van CBS tonen aan dat het herstel in verschillende sectoren van de economie doorzet. Zo groeien de bouw, zakelijke dienstverlening en ICT fors. De woningmarkt trekt aan en de uitzendbranche presteert goed. Het consumentenvertrouwen was in maart voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer positief.

Online omzetgroei vooral bij multi-channelers

Nederlandse winkeliers hebben in het eerste kwartaal 2 procent meer verkocht dan een jaar eerder. Vooral de omzet van de winkels waarvan de online verkopen een nevenactiviteit zijn naast de ‘fysieke’ verkoop groeit snel. In het eerste kwartaal nam de online omzet van deze zogeheten ‘multi-channelers’ gemiddeld met 23,5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit was aanzienlijk hoger dan de groei van de pure internetverkopers van 14,4 procent.

Omzetontwikkeling

Het online winkelen groeit nog steeds, toch is de omzet uit verkoop via het internet nog maar zo’n 7 procent van de totale omzet van de detailhandel.