2 februari 2015

20% van huishoudens heeft een hond, 25% heeft één of meer katten

Kat en hond

Op dit moment wonen er in Nederland 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten. Al deze honden en katten leven in 36% van de Nederlandse huishoudens. Bijna een op de vijf huishoudens heeft een hond in huis en in bijna een kwart van de huishoudens leeft één of meerdere katten.

Deze en andere trends zijn de uitkomst van een onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Dibevo.

Trends

  • Het aantal honden bleef de afgelopen jaren redelijk stabiel. Voor wat het aantal katten betreft, zien we een lichte daling van 4% ten opzichte van 2012.
  • Ook onze honden en katten vergrijzen. Onder de honden is al ruim 40% ouder dan acht jaar. Bij katten is dat 46%.
  • De meeste honden en katten worden gehouden in gezinnen met kinderen.
  • Hondenbezitters wonen relatief vaak in het buitengebied, terwijl de kattenmens vaker een stadsmens blijkt te zijn.
  • In het noorden van ons land worden de meeste katten gehouden.
  • Het aantal honden dat iemand heeft is meer afhankelijk van opleiding en leeftijd dan van het inkomen.
  • Dit jaar worden er weer meer raskruisingen (dus niet-rashonden) gehouden.
  • Verder blijkt uit het onderzoek dat de dierenspeciaalzaak nog steeds the place to be is, voor de aankoop van hondenvoeding. De meeste hondenbezitters kopen het voeder voor hun dier daar, terwijl kattenliefhebbers hun voeding meestal in de supermarkt aanschaffen. Wel moeten beiden toegeven dat het internet als aankoopkanaal een licht aandeel opeist: inmiddels zegt zeven procent van de Nederlandse huishoudens dat het internet hun primaire aankoopkanaal is.

Onderzoek naar alle huisdieren

Het onderzoek naar de honden- en kattenpopulatie in Nederland vindt al sinds 2002 plaats (met uitzondering van 2013). Elk jaar worden 7.500 huishoudens gevraagd naar het honden- en/of kattenbezit en de wijzigingen ten opzichte van het voorgaande jaar. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking. MarketResponse voert het onderzoek uit.

Met ingang van 2015 gaat MarketResponse naast de honden- en kattenpopulatie, ook het bezit van andere huisdieren meten, zoals konijnen, hamsters, cavia’s, paarden, vissen, vogels en reptielen.